Generic filters
Exact matches only

Upala sinusa simptomi i lečenje

Upala sinusa i glavobolja su tegobe koje se intenziviraju sa dolaskom nešto hladnijeg jesenjeg, a naročito zimskog perioda godine. Svedoci smo da su se ovih dana na brojnim forumima ,portalima i društvenim mrežama (ukoliko pratite alternativnu medicinu) uveliko počele tražiti prirodne recepture za lečenje sinusa. Potrudićemo se da u ovom tekstu ,ponudimo veći broj korisnih recepata. Kao odličan prirodni lek za sinuse i začepljen nos često se preporučuje ren ,što on svakako i jeste,ali definitivno nije jedini recept koji ćemo ovde sa vama podeliti. Inhalacija sinusa lekovitim biljem je daleko najdelotvornija terapija i podjednako je preporučuju fitoterapeuti i lekari zvanične medicine,ona se preporučuje ukoliko je nos konstantno začepljen,njega gotovo uvek prate jake glavobolje , a ponekad se može javiti i privremen gubitak čula mirisa…

1727666699523c3614a646e020691359_orig

UPALA SINUSA SIMPTOMI

Najčešći simptomi upale sinusa kod odraslih jesu neprohodan i konstantno začepljen nos, pojačan i gust sekret, veoma snažan osećaj bola i nelagodnog pritiska u vratu i uhu,neugodna zubobolja, povremen gubitak čula mirisa, pojačano suzenje očiju, jaka glavobolja praćena sa povišenom temperaturom, opšti umor,iznurenost i malaksalost. Treba naglasiti da se akutna upala sinusa u svojoj početnoj fazi dosta teško dijagnostikuje, zato što tegobe podsećaju na one koje su karakteristične za najobičniju prehladu. Međutim, najjednostavniji način da se ustanovi da li je u pitanju akutni sinusitis jeste lupkanje ili pritiskanje u tom predelu lica. Ukoliko to izaziva bol u sinusima, najverovatnije se radi o infekciji. Budući da je sezona prehlada i gripa u toku, osobe koje su sklone sinusitisu naročito moraju da vode računa o prevenciji kako bi sprečile tegobe i pojavu ovih simptoma.

Naime, sva četiri para sinusnih šupljina: prvi par smešten je iznad očiju u blizini obrva frontalni sinus i,drugi unutar jagodične kosti – maksilarni sinusi, treći iza korena nosa, između očiju -etnoidni, i četvrti u gornjoj regiji nosa, iza očiju – sfenoidni -sastoje se iz otvora spojenih s nosnim prolazima i nosnicama, a obloženi su sluznicom koja se dalje nastavlja na nosne prolaze. Zbog toga faktori koji uzrokuju upalu i otečenost sluznice nosa, kao što se dešava u slučaju alergija ili prehlade, direktno utiču na funkciju i prohodnost sinusa. Problem mogu izazvati i polipi u nosu jer ometaju protok vazduha i sekreciju sluzi. Upala sinusa i glavobolja, gotovo uvek idu zajedno, javljaju se kada otečena sluznica nosa zatvori sinusni otvor i tako spreči ventilaciju i izjednačavanje pritiska u nosu i sinusima. Osim toga sluz, koja u normalnim uslovima služi za održavanje vlažnosti sluznice i predstavlja zaštitu od bakterija, u slučaju sinusitisa zaostaje u sinusima i stvara pritisak izazivajući neugodnu bol.

upala-sinusa

UPALA SINUSA LEČENJE PRIRODNIM PUTEM

Pre nego što podelimo sa vama više nego korisne prirodne recepte za lečenje sinusa ,da kažemo i reč dve o tome ko spada u rizične grupe da oboli. Akutna upala sinusa ,obično nastupa nakon nepreležane prehlade kada se ponovo aktiviraju bakterije i virusi . Tada su stvoreni gotovo idealni preduslovi za akutni sinusitis,mada su često uzročnici i alergije,dok su to puno ređe gljivice. Od bakterija koje ga uzrokuju to su :pneumokoke,Moraxalla catarrhalis,streptokoke i Haemophilus influenzae. Upravo ovi nabrojani mikroorganizmi su kod zdravih osona smešteni u gornjim disajnim putevima ( u sluznici) ,a u slučaju pojave upale,njihov broj se značajno uvećava i dolazi do pojave infekcije. Upala sinusa bez temperature,sa jakom glavoboljom često se javlja kod osoba koje su sklone alergijama,jer je u njihovom slučaju prohodnost u gornjim disajnim putevima smanjena.

Slične tegobe imaju i osobe sa devijacijom nosa ili koje pate od upale zuba u gornjoj vilici. Lečenje sinusitisa zavisi, pre svega, od samih uzročnika oboljenja: ukoliko su u pitanju bakterije, prepisuju se antibiotici odmah nakon što se uzime bris za antibiograma , dok se alergijski sinusitis tretira najčešče sa odgovarajućim antihistaminicima. upala sinusa simptomiOno što je svakako zajedničko za terapije kod svih oblika sinusitisa jeste da se koriste analgetici, kao i razne kapi za sinuse ,počesto i sprejevi za nos, koji postižu više ili manje dobrih efekata. U slučaju da konzervativno lečenje sinusa ne daje očekivane rezultate i nastupi hronična upala sinusa ,tada se primenjuje se i hirurška intervencija kako bi se sinusne šupljine očistile i ispraznile. Ova metoda se preporučuje tek ukoliko su nastupile ozbiljnije komplikacije sa sinusima. Fitoterapeuti za razliku od ovih metoda toga preporučuju inhalaciju, pri čemu se najbolji rezultati postižu primenom bosiljka, mirodije i rena.

PRIRODNI LEK ZA SINUSE SA RENOM

Uveče, pre spavanja, sipati na toplu ringlu kašiku narendanog korena rena. Prekriti glavu većim peškirom,nagnuti se iznad šporeta i udisati dim. Ponavljati postupak najmanje 5 dana uzastopno,sve dok upala sinusa i glavobolja skroz ne popuste..
UPALA SINUSA INHALACIJA SA MIROĐIJOM

Sipati tri velike kašike mirodije u litar tek proključale vode i kuvati najviše 2 do 3 minuta. Staviti šerpu na sto, prekriti glavu što većim peškirom i udisati vrelu paru dobrih petnaestak minuta . Primenjivati uveče pre odlaska na spavanje i ni slučajno ne izlaziti napolje ili se izlagati promaji nakon inhalacije.

INHALACIJA SINUSA BOSILJKOM

Sipati tri velike kašike bosiljka u litar provrele vode i kuvati ne više od tri minuta Staviti šerpu na sto, prebaciti peškir preko glave ,prekriti glavu i udisati vrelu paru najmanje 15 minuta. Primenjivati uveče neposredno pre odlaska na spavanje i ni slučajno nemojte izlaziti napolje ili da se izlažete promaji nakon obavljene inhalacije,ovom metodom upala sinusa popušta u roku od 7 dana .

PRIRODNI LEK ZA SINUSE I ZAČEPLJEN NOS OD PRESLICE

Sipati supenu kašiku rastavića u 1,5 dl vode i kuvati dobra 2-3 minuta. Ostaviti poklopljeno da se malo prohladi, a zatim lagano procediti i ušmrkavati tečnost nekoliko puta dnevno.

KAKO LEČITI SINUSE SA CRNIM LUKOM I VINSKIM SIRĆETOM

Upala sinusa i vrtoglavica,temperatura i jaka glavobolja ponekad nas mogu vezati za postelju i po nekoliko dana.Stoga je bitno primeniti odgovarajuću terapiju.Evo još jednog izuzetnog recepta:

Uveče pre spavanja sitno iseckati dve glavice crnog luka i izručiti na gazu. Zatim po smesi poprskati crno vinsko sirce i supenu kašiku ulja. Leći na leda i staviti tupfere na oči, a onda pripremljenu smesu staviti preko čela, nosa i gornjih delova obraza vodeći računa o tome da sok ne dospe u oci. Ovaj lekoviti oblog za lice treba da stoji na licu celu noć. Ujutro ga skinuti, oprati bolna mesta kamilicom, namazati ih kantarionovim uljem i ostaviti dva minuta.

Posle toga isprati nosnice i usta čajem koji se pravi na sledeći način:

Po jednu supenu kašiku osušenog i zdrobljenog cveta i lista hajdučice,cveta i lista od crvenog sleza,lista koprive, cveta od kamilice, lista ranjenika , lista od kupine i lista divlje nane izručiti u 1,4 litra provrele vode. Ostaviti poklopljeno sat i po izvan šporeta, procediti i zasladiti kvalitetnim domaćim medom po želji.Tokom dana tri puta isperite nozdrve i to ušmrkavanjem i izbacivanjem ovog čaja, a nakon toga uzeti jedan gutljaj tečnosti i lagano grgljati u ustima prvo na desnoj, zatim na levoj strani, a potom držeći glavu pravo, pa sve ispljunite. Zatim popiti jednu šolju od ovog čaja. Čim se tečnost popije, ispašće iz nosa usiren gnoj u obliku cilindra dužine i do 3 cm. Opet isprati nosnice čajem.
Čišćenje sinusa ponoviti i sutradan i nikad više nećete imati problema sa infekcijama. Crveni luk je poznati homeopatski lek za sinuse.

MORSKA SO ZA SINUSE

Upala sinusa i glavobolja se takođe veoma dobro leče i sa oblogama od morske soli.Evo kako da ih napravite :

Pola kilograma što krupnije soli zagrejati do temperature od 40 C. Na unutrašnjoj strani ruke iznad šake proveriti da morska so nije previše vruća, pa je sipati u krpu i napraviti zamotuljak u obliku tanjira, koji se pola sata drži na čelu između očiju, najbolje dok se leži.
Kada se so ohladi, ponovo se zagreje do 40°C i postupak se ponavlja, a nakon toga se nozdrve i grlo ispiraju sledećim čajem:

Dve supene kašike sitno iseckanog cveta i lista kičice (Ervthraea centaurium) i veliku supenu kašiku sitno iseckanog cveta i lista stolisnika izručiti u 6 dl proključale vode. Skolniti sa šporeta i ostaviti poklopljeno dva sata da odstoji. Procediti, grgljati i isprati nozdrve. Ovaj postupak primenjivati tri dana zaredom, a nakon toga u obe nozdrve obavezno staviti prašak – burmut od bibera ili čemerike (Veratrum album) koji se dobija od osušenih i samlevenih rizoma čemerike, i izaziva kijanje. Posle svakog kijanja na maramici će ostati nekoliko kapi gnoja koji je zatvarao sinuse.

UPALA SINUSA U TRUDNOĆI

Bolni sinusi ,pritisak u predelu očiju,začepljene nosnice i privremen gubitak mirisa ne zaobilazi ni trudnice. Ono što je jako važno je da se striktno držite preporuka od vašeg lekara koji vas prati. Nikakve kapi za sinuse,sprejevi,antibiotici i slično se ne smeju uzimati na svoju ruku.Lagano inhaliranje sinusa se preporučuje,bez dodataka hemijskih preparata. Prebacite peškir preko glave i udišite isparenja tople vode.Možete vašu jastučnicu poprskati sa lekovitim uljem od eukaliptusa,da bi ste tokom noći mirno spavali i normalno disali.Pijte svakodnevno domaću limunadu zaslađenu sa kašičicom pravog meda.U ovom zimskom periodu preporučuje se da stavljate manje posude napunjene sa vodom na radijatore,kako biste učinili vazduh vlažnijim ,bilo da vas je upala sinusa već zadesila ili da to primenite kao preventivnu metodu.Potrudite se da ne izlažete sebe velikim temperaturnim razlikama i promenena u kratkom vremenskom periodu.Izbegnite iritanse za koje od ranije znate da vam izazivaju peckanje očiju,kašalj ili curenje nosa. Nikako ne boravite u zadimljenim prostorijama,bilo da vas upala sinusa pogađa ili ne,veoma je štetno za vas i bebicu.Izbegavajte promajna mesta i zatvarajte prozore.

Prevencija kod odraslih i dece podrazumeva i da što ranije započnete lečenje potencijalne prehlade,gripa kao i drugih infekcija gornjih disajnih puteva.Odrasli tokom slava i praznika često preteraju sa konzumacijom alkoholnih pića,što kao posledicu ima i sinusitis.Ukoliko često odlazite na bazen tokom zime,znajte da upala sinusa ume da nastupi i zbog hlora koji zna da iziritira sluznicu u nosu..

mesecevadijeta

Komentari
Loading...