Generic filters
Exact matches only

Upala prostate (PROSTATITIS)! Uzrok nastanka (VIDEO)

Upala prostate, poznata i kao prostatitis, je medicinski termin koji se koristi za opisivanje upale prostate.

 

Prostata je žlezda koja se nalazi ispod bešike kod muškaraca i ima važnu ulogu u reproduktivnom i urinarnom sistemu.

Postoji nekoliko faktora koji mogu uzrokovati upalu prostate:

Bakterijski uzroci:

Upala prostate može biti uzrokovana bakterijskom infekcijom.

Bakterije se mogu proširiti iz urinarnog trakta ili drugih delova tela u prostatu, izazivajući infekciju.

Ovo se naziva bakterijski prostatitis.

Nestandardni uzroci:

Ponekad upala prostate može biti posledica nestandardnih mikroorganizama, kao što su neki sojevi gljivica ili drugih patogena.

Nebakterijski uzroci:

Upala prostate može biti i „nebakterijska“, što znači da nema detektovanih bakterijskih infekcija.

Ovo se naziva nebakterijski prostatitis ili sindrom hroničnog karlice.

Ostali faktori:

Postoje i drugi faktori koji mogu doprineti razvoju upale prostate, kao što su hormonalne promene, povrede, smanjen protok krvi u prostati, sedelački način života, stres itd.

 

Simptomi upale prostate mogu uključivati bol u donjem delu trbuha, nelagodnost tokom mokrenja, učestalo mokrenje, bol tokom ejakulacije i opšti osećaj bolesti.

Za dijagnozu i lečenje upale prostate treba se obratiti lekaru, koji može preporučiti antibiotike ako postoji bakterijska infekcija ili druge odgovarajuće terapije u zavisnosti od uzroka i težine stanja.

 

Klinička slika

Klinička slika upale prostate, poznate i kao prostatitis, može varirati u zavisnosti od uzroka, tipa prostatitisa (akutni, hronični, bakterijski, nebakterijski) i individualnih faktora svakog pacijenta. Evo nekih od uobičajenih simptoma koji se često javljaju kod upale prostate:

 1. Bol u donjem delu trbuha ili karlici: Pacijenti često osećaju bol, pritisak ili nelagodnost u donjem delu trbuha, karlici, ili između skrotuma i anusa (perineum).
 2. Teškoće pri mokrenju: Simptomi mogu uključivati otežano mokrenje, slab protok urina, osećaj nepotpunog pražnjenja bešike i često mokrenje, posebno noću.
 3. Bol tokom mokrenja: Pacijenti mogu osećati bol, peckanje ili nelagodnost tokom mokrenja.
 4. Bol tokom ejakulacije: Ejakulacija (orgazam) može biti praćena bolom kod pacijenata sa prostatitisom.
 5. Seksualni problemi: Neki pacijenti mogu doživeti seksualne probleme kao što su erektilna disfunkcija, smanjeni libido ili opšti osećaj nelagodnosti tokom seksualnih aktivnosti.
 6. Simptomi opšteg osećaja bolesti: U nekim slučajevima, pacijenti sa upalom prostate mogu osećati umor, slabost, groznicu ili bolove u mišićima.
 7. Nebakterijski prostatitis: Kod ovog tipa prostatitisa, simptomi mogu biti prisutni duže vreme (najmanje tri meseca) i obično se javljaju u ciklusima.

 

Važno je napomenuti da simptomi mogu varirati i da neki pacijenti sa upalom prostate mogu imati blaže ili teže simptome od drugih.

Ako primetite bilo koji od ovih simptoma, trebali biste se konsultovati sa lekarom, urologom ili specijalistom za prostatu kako bi se postavila tačna dijagnoza i odredio odgovarajući tretman.

upala prostate
FreePik

 

Dijagnoza

Dijagnoza upale prostate, poznate kao prostatitis, zahteva pažljivu procenu simptoma, fizički pregled, laboratorijske testove i eventualno dodatne dijagnostičke procedure.

 

Evo uobičajenih koraka u dijagnostičkom procesu:

Anamneza i pregled:

Lekar će vas pažljivo ispitati o simptomima koje doživljavate, uključujući prirodu bola, otežano mokrenje, eventualne seksualne probleme i druge tegobe.

Fizički pregled može uključivati pregled donjeg dela trbuha, karlice i prostate putem digitalnog rektalnog pregleda (DRP).

Urinokultura:

Ovaj test može pomoći u otkrivanju prisustva bakterijske infekcije.

Lekar će vam možda preporučiti uzimanje uzorka urina radi analize.

Krvni testovi:

Određene promene u krvnim testovima, kao što je povećan broj belih krvnih zrnaca (leukocita) ili povećana brzina sedimentacije eritrocita (ESR), mogu ukazivati na upalni proces.

Test na PSA (prostate-specifični antigen):

Ovaj test meri nivo PSA u krvi, koji može biti povišen kod različitih stanja prostate, uključujući i upalu prostate.

Međutim, povišen PSA nije specifičan za prostatitis i može ukazivati i na druge stanja, uključujući rak prostate.

Dodatni testovi:

U nekim slučajevima, lekar može preporučiti dodatne testove, kao što su transrektalni ultrazvuk prostate (TRUS), da bi detaljnije pregledao strukturu prostate i isključio druge ozbiljnije probleme.

Ispključivanje drugih uzroka:

Važno je da se isključe drugi mogući uzroci simptoma, kao što su infekcije urinarnog trakta, kamenci u bešici, seksualno prenosive infekcije ili rak prostate.

 

Nakon kompletne dijagnostičke procene, lekar će postaviti dijagnozu na osnovu prikupljenih informacija i rezultata testova. Na osnovu dijagnoze, odrediće se odgovarajući tretman, koji može uključivati antibiotike za bakterijski prostatitis ili druge terapije za različite oblike prostatitisa.

 

Lečenje

Lečenje upale prostate, ili prostatitisa, zavisi od uzroka, tipa prostatitisa (akutni, hronični, bakterijski, nebakterijski) i težine simptoma. Evo nekoliko uobičajenih pristupa lečenju:

Bakterijski prostatitis:

Ako je uzrok bakterijska infekcija, lekar će obično propisati odgovarajuće antibiotike.

Važno je da se antibiotici uzimaju tačno prema uputstvima lekara i do kraja propisanog tretmana, čak i ako se simptomi poboljšaju pre nego što se završi terapija.

Nebakterijski prostatitis:

Lečenje nebakterijskog prostatitisa može biti složenije. Terapija se često usmerava na ublažavanje simptoma i upalnog procesa.

To može uključivati:

  • Protivupalne lekove: Kortikosteroidi ili nesteroidni antiinflamatorni lekovi (NSAID) mogu pomoći smanjenju upale i olakšati simptome.
  • Mišićni relaksanti: U nekim slučajevima, mišićni relaksanti se mogu koristiti kako bi se opustili mišići oko prostate i perineuma, što može ublažiti bol.
  • Promene u načinu života: Saveti za smanjenje stresa, izbegavanje iritirajućih supstanci (alkohol, kofein) i promene u ishrani mogu pomoći.
  • Savetovanje i podrška: Važno je da pacijenti razgovaraju sa svojim lekarom o svojim simptomima i da razumeju moguće uzroke i načine lečenja. Ponekad, posebno kod hroničnog prostatitisa, može biti korisno psihološko savetovanje ili podrška.

Seksualni odmor:

Tokom akutnog perioda prostatitisa, može biti preporučeno izbegavanje seksualnih aktivnosti kako bi se smanjilo nadraživanje prostate.

Hirurški tretman:

U retkim slučajevima, ako postoje komplikacije kao što su apscesi ili kamenci u prostati, može biti potrebno hirurško lečenje.

Napomena: Ovo su opšti saveti i lečenje treba individualizovati na osnovu dijagnoze i preporuka lekara.

Važno je slediti upute lekara i redovno se vraćati na kontrole kako bi se pratilo stanje i pravilno upravljalo tretmanom.

Foto FreePik FreePik
Komentari
Loading...