Upala krajnika može biti opasna

Krajnici su građeni od limfnog tkiva koje učestvuje u zaštiti našeg organizma od štetnih materija.

krajj

Često su izloženi brojnim upalama kada dolazi do njihovog uvećanja, a što je najveći problem upaljeni krajnici postaju žarište iz kojih se infekcija može proširiti po celom telu.

Naime, usled čestih upala krajnika, u krajnicima se nakupljaju mnogobrojne bakterije (najčešće streptokoke i stafilokoke) koje u uslovima smanjene otpornosti organizma prelaze u krv, i budu prenesene cirkulacijom do najudaljenijih organa uzrokujući probleme sa zglobovima, srcem i bubrezima.

U normalnim uslovima krajnici nisu vidljivi.

Ukoliko dođe do upalnog procesa, primeti se rašireno crvenilo sluznice ždrela i područja krajnika, koji su svakako uvećani. Ponekad se na krajnicima nalaze i belkaste supstance koje ukazuju na upalni proces.

U najvećem broju slučajeva upale uzročnik je betahemolitički streptokok kada se upala uspešno leči penicilinskim antibioticima. Međutim, ukoliko je uzročnik virus, terapija antibioticima u potpunosti je neefikasna. Zbog toga se preporučuje  bris grla, koji će pokazati o kom uzročniku se tačno radi, te što je najvažnije na koji je lek taj uzročnik najosetljiviji.

Tako ćemo biti pošteđeni beskorisnog trošenja lekova koji nam zapravo ne pomažu.

Komentari su zatvoreni..