Upala krajnika može biti opasna

Krajnici su građeni od limfnog tkiva koje učestvuje u zaštiti našeg organizma od štetnih materija.

krajj

Često su izloženi brojnim upalama kada dolazi do njihovog uvećanja, a što je najveći problem upaljeni krajnici postaju žarište iz kojih se infekcija može proširiti po celom telu.

Naime, usled čestih upala krajnika, u krajnicima se nakupljaju mnogobrojne bakterije (najčešće streptokoke i stafilokoke) koje u uslovima smanjene otpornosti organizma prelaze u krv, i budu prenesene cirkulacijom do najudaljenijih organa uzrokujući probleme sa zglobovima, srcem i bubrezima.

U normalnim uslovima krajnici nisu vidljivi.

Ukoliko dođe do upalnog procesa, primeti se rašireno crvenilo sluznice ždrela i područja krajnika, koji su svakako uvećani. Ponekad se na krajnicima nalaze i belkaste supstance koje ukazuju na upalni proces.

U najvećem broju slučajeva upale uzročnik je betahemolitički streptokok kada se upala uspešno leči penicilinskim antibioticima. Međutim, ukoliko je uzročnik virus, terapija antibioticima u potpunosti je neefikasna. Zbog toga se preporučuje  bris grla, koji će pokazati o kom uzročniku se tačno radi, te što je najvažnije na koji je lek taj uzročnik najosetljiviji.

Tako ćemo biti pošteđeni beskorisnog trošenja lekova koji nam zapravo ne pomažu.

Komentari
Loading...