Generic filters
Exact matches only

Unosu voća tokom hladnih zimskih dana. Saveti za optimalnu količinu i pravilnu konzumaciju

Tokom zime, kada grip i prehlade predstavljaju uobičajenu pretnju, često se okrećemo suplementima tačnije o potrebnom unosu voća tokom hladnih zimskih dana.

 

Međutim, važnost zdrave ishrane ne može se zanemariti, stoga je preporučljivo osigurati adekvatan unos vitamina, minerala i drugih esencijalnih nutrijenata putem hrane, uglavnom voća i povrća.

Ana Banduka Todorović govorila je u emisiji Jutro televizije Prva o ovoj temi, tačnije o potrebnom unosu voća tokom hladnih zimskih dana.

Ona je istakla da bi tokom zime najviše trebalo jesti voće, a poseban akcenat stavlja na citruse.

 

Citrusno voće trenutno je izuzetno važno zbog visokog sadržaja vitamina C. Osim toga, konzumiranje nara ima značajan uticaj na imunitet, podržava zdravlje krvnih sudova i deluje kao snažan antioksidans.

Preporučuje se svakodnevno konzumiranje barem jednog nara, uzimajući u obzir njegove koristi za bolji rad srca, prema preporukama kardiologa.

„Gledajući koliko voće dnevno unosimo, važno je imati na umu da čak i najzdravije namirnice ne bi trebalo konzumirati u prekomernim količinama.

Voće sadrži prirodne šećere, stoga se preporučuje optimalan unos od oko 400 grama voća dnevno.

Preporučljivo je konzumirati voće kao zaseban obrok ili kao užinu tokom popodneva.

Važno je napomenuti da je bolje konzumirati voće u svom prirodnom obliku nego u vidu soka te da raznolikost voća u obroku ima svoju vrednost“, naglašava Ana Banduka Todorović.

 

Foto FreePik
Komentari
Loading...