UN dijeta, vrlo popularna dijeta

 U moru različitih dijeta, ističe se UN dijeta radi posebno dobrih rezultata koje daje. Poznata još i kao 90-dnevna dijeta, UN dijeta vrlo je popularna širom sveta.

ft

Cilj dijete nije samo skidanje viška kilograma već i promena rada metabolizma, čime se isključuje mogućnost brzog vraćanja težine na staro. Iako traje 90 dana, dakle duga tri meseca, i skida između 18 i 25 kilograma, dijeta se uvek može prekinuti u trenutku kada procenite da je bilo dovoljno.

Dijeta se sastoji od četiri dana u kojima se naizmenično jedu namirnice pune proteina, skroba, ugljenihidrata i voće. Sva četiri dana ponavljaju se, a redosleda se treba strogo i bez iznimke pridržavati. Samo je doručak svaki dan isti: jede se različito voće, ali uvek u paru. Na primer, dve jabuke, dve kruške, dve pomorandže ili dve šake sitnog voća kao što su trešnje, borovnice ili šljive.

Prvi, proteinski dan sastoji se od ručka bogatog mesom, kuvanim ili pečenim u količini tri odreska. Jedu se i parče integralnog ili crnog hleba te salata u neograničenoj količini. Meso se može zameniti sa istom količinom jaja, a dopušteni su i sir i mleko. Nakon ručka obavezno pojedite dva decilitra bistre supe bez testenine. Za večeru se ponavlja ručak, ali bez supe.

Drugi dan dijete je skrobni. Na raspolaganju su vam kuvani pasulj, grašak, buranija, riža ili krompir u koje ste, radi boljeg ukusa, dodali samo začine. I ovde je dopuštena šnita hleba i salate koliko vam srce želi. Večerajte isto ono što ste ručali, ali u manjoj količini.

Trećeg dana na redu su ugljenihidrati. Ručak se sastoji od bilo koje vrste testa – testenina, različita peciva i vegetarijanske pizze, kojima možete dodati malo kečapa ili povrća. Večera donosi pravu šećernu bombu; dopuštena su dva komada torte ili tri-četiri kolača ili tri kuglice sladoleda. Obavezno je i jedno rebro čokolade za kuvanje.

Poslednjeg, četvrtog dana jede se samo voće. Tokom dijete jednom mesečno se uvodi vodeni dan koji obavezno sledi iza voćnog, a zatim opet sledi mesni. Kafu i čaj možete piti bez ograničenja  svakog dana, a sokovi su dobri samo ako je u njima što manje šećera.

Kada završite sa dijetom, još sledeća tri meseca trebalo bi jesti voće za doručak. Ako u tom periodu skinete dodatne kilograme, uspeli ste uticati na vlastiti metabolizam.

Želite li na ovaj način skinuti još koji neželjeni kilogram, dijeta se može ponoviti, ali tek nakon 90 dana. UN dijeta, za razliku od mnogih drugih, kombinuje raznovrsne namirnice i isključuje gladovanje, a komponentna slatkog čini je omiljenim načinom rešavanja suvišnih kilograma.

Komentari
Loading...