Umemo li zaista da dišemo?

Autor:Milena Milić (instruktor joge)

Ljudski život zavisi mnogo od načina disanja. Osoba koja diše kratkim, brzim dahom, verovatno će imati kraći život od osobe koja diše polako i duboko. Drevni jogini su život merili brojem dahova, a ne godinama. Oni su smatrali da je svakome dodeljen tačno određen broj dahova u životu, koji je različit od osobe do osobe. Ako se svaki udah i izdah učini dužim onda će i život duže trajati. Duboko disanje obezbeđuje više životne energije (prane) prilikom svakog udaha.

Yoga-ook-goed-voor-sceptici1

Drevni jogini su živeli u šumama i izolovanim predelima. Oni nisu imali spoljašnjih zaduženja niti uznemirenja pa su bili u mogućnosti da do detalja proučavaju divlje životinje. Primetili su da životinje sa sporim ritmom disanja kao što su zmije, slonovi i kornjače dugo žive. Životinje čiji je ritam disanja brz, kao što su ptice, psi, zečevii i druge, žive samo po nekoliko godina. Iz tih posmatranja oni su shvatili važnost sporog disanja.
Disanje je direktno vezano za srce. Sporo disanje ide uz spori srčani ritam, a to obezbeđuje duži život. Srce miša, na primer, kuca i do 1000 puta u minuti. On ima veoma kratak životni vek. Srčani ritam kita je samo 16 otkucaja u minuti, a slona oko 25. Obe ove vrste su poznate po svom dugom životu.

Pravilno disanje ili potpuno joga disanje izvodi se na sledeći način:
Udahnite šireći prvo trbušni zid, a zatim grudni koš u jednom sporom glatkom pokretu sve dok u plića ne uvučete maksimalnu količinu vazduha.
Izdahnite opuštajući prvo grudni koš, a zatim trbuh. Na kraju naglasite ‘kontrakciju mišića trbušnog zida, čime ćete istisnuti maksimalnu količinu vazduha iz pluća.

Ceo pokret od trbuha ka grudima i od grudi ka trbuhu treba da bude veoma gladak, gotovo kao talas.
Ovaj postupak bi trebalo primeniti na svaki udah i izdah. U početku ćete to, zbog ne uvežbanosti morati raditi svesno, nekoliko minuta svakog dana. Kasnije će se , međutim, ceo postupak odvijati automatski i treba ga raditi tokom celog dana.
Biće divno posmatrati promenu u čitavom životu.

Bićete manje skloni malim oboljenjima kao što su prehlade i kašalj kao i ozbiljnim oboljenjima kao što su bronchitis i astma. Vaša vitalnost će se poboljšati i nećete se lako zamarati. Misaona moć će se poboljšati i bićete manje podložni uznemirenosti i stresu.

Ostavite odgovor