Generic filters
Exact matches only

Ulje koje rešava problem cisti na grudima

Maslačak je jedna od najlekovitijih biljaka našega podneblja, svi njegovi delovi se mogu koristiti za lečenje.

Njegovo mlado lišće, odlična je proletnja detoksikacijska salata te bogat izvor A vitamina.

Stabljike maslačka pospešuju rastvaranje žuči, regulišu metabolizam te pročišćavaju krv i želudac. Narodna medicina ih preporučuje u borbi protiv dijabetesa.

Korenu maslačka pripisuje se najveće lekovito značenje. On detoksicira jetru i tako podržava zdravlje celokupnog organizma, ispijanje čaja od korena može doneti izlečenje od hepatitisa B već za 6 nedelja.

Cvetovi maslačka sadrže antioksidanse uspešno leče:

 • bolove
 • grčeve u želucu
 • smanjuju depresiju

Sadrže vitamin A , B12 i helenin koji poboljšava noćni vid.

U našim krajevima cvetovi maslačka često se koriste za pripremu sirupa protiv kašlja. Ali na primer u korejskoj narodnoj medicini cvetove koriste i protiv čireva, infekcija, tuberkuloze, edema i za bolju cirkulaciju.

U Americi je popularno ulje od cvetova maslačka koje je izuzetno hvaljeno protiv:

 • bolova od artritisa i gihta
 • otečenih dojki
 • bolova u zglobovima

Iako se kod nas slabo praktikuje njegovo pripremanje, ulje maslačka uvek je dobro imati pri ruci jer ima snažno opuštajuće i analgetsko delovanje.

Maslačak je uopšteno povoljan za ženska oboljenja, a naročito za sprečavanje i lečenje:

 • bolesti dojki
 • cista
 • karcinoma
 • otečenosti
 • problem s dojenjem

Ulje maslačka neškodljivo olakšava bol, prija artritičnim zglobovima, bolovima u leđima, sinusnim glavoboljama, ukočenom vratu i nesavršenostima na koži.

Cvetovi imaju posebno delovanje na dojke. Redovna upotreba ulja maslačka duboko opušta tkivo u grudima i pomaže u oslobađanju potisnutih osećanja. Kada se redovno aplicira na dojke ulje maslačka daje bolji osećaj dobrostanja i jača imunitet te pomaže i u prevenciji raka.

Kao jedan od glavnih krivaca nastanka dobroćudnih bolesti kod žena je sve veći stres kojem smo svakodnevno izloženi. Bol u grudima često izazivaju ciste – kesice ispunjene tečnošću koje tokom menstrualnog ciklusa menjaju oblik i veličinu. Na dodir su uglavnom mekane, glatke i pokretne, ali ako su poprilično napunjene vodom, na dodir mogu biti i čvrste.

Kada se ulje cvetova maslačka kombinuje s uljem korena maslačka može pomoći kod manjih infekcija, olakšati otečene mlečne žlezde i smanjiti ciste u grudima. Cvetovi maslačka sadrže lecitin čija topikalna primena pomaže kod bolesti poput psorijaze.

Ulje cvetova maslačka može se koristiti za masažu celog tela i za smanjivanje napetosti u čitavom telu.

Recept za ulje maslačka

Potrebno je:

Cvetovi maslačka, kvalitetno hladno ceđeno ulje (badem, maslina, susama ili ulje semena grožđa).

Ispunite pola do dve trećine male tegle s cvetovima maslačka. Prelijte ulje preko cvetova do vrha tako da ih potpuno prekrije. Promešajte smesu da izađu mehurići vazduha.

Stavite gazu na vrh tegle i pričvrstite je gumicom. Ostavite teglu na sunčanom toplom mestu dve nedelje ili dok cvetovi ne poprime smeđu boju. Nakon toga, procedite ulje u sterilizovanu tamnu flašu. Čuvajte ulje na hladnom i tamnom mestu.

Kada je ulje pripremljeno, umasirajte ga na bolno mesto više puta dnevno.

Foto pixabay
Autor/Izvor kucnilekar
Komentari
Loading...