Ulje koje rešava problem cisti na grudima

Foto: pixabay
8,686

Maslačak je jedna od najlekovitijih biljaka našega podneblja, svi njegovi delovi se mogu koristiti za lečenje.

Njegovo mlado lišće, odlična je proletnja detoksikacijska salata te bogat izvor A vitamina.

Stabljike maslačka pospešuju rastvaranje žuči, regulišu metabolizam te pročišćavaju krv i želudac. Narodna medicina ih preporučuje u borbi protiv dijabetesa.

Korenu maslačka pripisuje se najveće lekovito značenje. On detoksicira jetru i tako podržava zdravlje celokupnog organizma, ispijanje čaja od korena može doneti izlečenje od hepatitisa B već za 6 nedelja.

Cvetovi maslačka sadrže antioksidanse uspešno leče:

 • bolove
 • grčeve u želucu
 • smanjuju depresiju

Sadrže vitamin A , B12 i helenin koji poboljšava noćni vid.

U našim krajevima cvetovi maslačka često se koriste za pripremu sirupa protiv kašlja. Ali na primer u korejskoj narodnoj medicini cvetove koriste i protiv čireva, infekcija, tuberkuloze, edema i za bolju cirkulaciju.

U Americi je popularno ulje od cvetova maslačka koje je izuzetno hvaljeno protiv:

 • bolova od artritisa i gihta
 • otečenih dojki
 • bolova u zglobovima

Iako se kod nas slabo praktikuje njegovo pripremanje, ulje maslačka uvek je dobro imati pri ruci jer ima snažno opuštajuće i analgetsko delovanje.

Maslačak je uopšteno povoljan za ženska oboljenja, a naročito za sprečavanje i lečenje:

 • bolesti dojki
 • cista
 • karcinoma
 • otečenosti
 • problem s dojenjem

Ulje maslačka neškodljivo olakšava bol, prija artritičnim zglobovima, bolovima u leđima, sinusnim glavoboljama, ukočenom vratu i nesavršenostima na koži.

Cvetovi imaju posebno delovanje na dojke. Redovna upotreba ulja maslačka duboko opušta tkivo u grudima i pomaže u oslobađanju potisnutih osećanja. Kada se redovno aplicira na dojke ulje maslačka daje bolji osećaj dobrostanja i jača imunitet te pomaže i u prevenciji raka.

Kao jedan od glavnih krivaca nastanka dobroćudnih bolesti kod žena je sve veći stres kojem smo svakodnevno izloženi. Bol u grudima često izazivaju ciste – kesice ispunjene tečnošću koje tokom menstrualnog ciklusa menjaju oblik i veličinu. Na dodir su uglavnom mekane, glatke i pokretne, ali ako su poprilično napunjene vodom, na dodir mogu biti i čvrste.

Kada se ulje cvetova maslačka kombinuje s uljem korena maslačka može pomoći kod manjih infekcija, olakšati otečene mlečne žlezde i smanjiti ciste u grudima. Cvetovi maslačka sadrže lecitin čija topikalna primena pomaže kod bolesti poput psorijaze.

Ulje cvetova maslačka može se koristiti za masažu celog tela i za smanjivanje napetosti u čitavom telu.

Recept za ulje maslačka

Potrebno je:

Cvetovi maslačka, kvalitetno hladno ceđeno ulje (badem, maslina, susama ili ulje semena grožđa).

Ispunite pola do dve trećine male tegle s cvetovima maslačka. Prelijte ulje preko cvetova do vrha tako da ih potpuno prekrije. Promešajte smesu da izađu mehurići vazduha.

Stavite gazu na vrh tegle i pričvrstite je gumicom. Ostavite teglu na sunčanom toplom mestu dve nedelje ili dok cvetovi ne poprime smeđu boju. Nakon toga, procedite ulje u sterilizovanu tamnu flašu. Čuvajte ulje na hladnom i tamnom mestu.

Kada je ulje pripremljeno, umasirajte ga na bolno mesto više puta dnevno.

Foto pixabay
Autor/Izvor kucnilekar

Komentari su zatvoreni..