Uklonite problem uboda insekata narodnim lekovima

Kako nam se leto bliži ono sa sobom donosi i probleme od vrsta insekata koji nažalost prenose i neke veoma opasne bolesti. Ovde ćemo Vam pokušat pojasniti opasnosti koje prete i dati vam nekoliko saveta kako da se lakše nosite sa ovim problemima, naravno prirodnim putem.

kom

Ugriz krpelja

Zavisno od vrste, krpelji mogu prenositi razne bolesti: Pegavi tifus, groznice, bolesti limfe i niz drugih bolesti. Krpelji su vodeći prenosnici bolesti kod ljudi slično kao i komarci. Otrovi u sline krpelja izazivaju i prenose razne bolesti.

Ugrizi krpelja su uglavnom bezbolni i u većini slučajeva prolaze neopaženo. Možda će te primetiti crvenkasti kružić ili neki manji svrab, na koji u većini slučajeva nećete obraćati veću pažnju ali znajte da je krpelj već odradio svoju ishranu i možda Vam je preneo neku od bolesti.

Kada primetite krpelja na svojoj koži njegovo skidanje obavite na sledeći način. Prikladnom pincetom čvrsto uhvatite krpelja iznad njegove glave i što bliže svojoj koži te povucite prema gore. Nemojte ga okretati jer delovi njegove glave mogu ostati u vašoj koži i povećati šansu za infekcije!

Izbegavajte ceđenje krpelja kao i njihovo drobljenje jer i na taj način štrcanjem možete sebi preneti neku od bolesti koje on nosi sa sobom. Nemojte koristiti vazelin niti neku drugu mast za skidanje krpelja. Nemojte ispuštati krpelja u WC šolju jer se on neće utopiti u vodi i ponovo će izaći uz WC šolju u Vaš stan.

Pažljivo očistite područje ugriza blagim sapunom i vodom ili blagim sredstvom za dezinfekciju. Dezinfikujte pincete alkoholom, i dobro operite ruke. Posmatrajte područje ugriza nekoliko dana. Bolesti koje je preneo krpelj često počinju nekoliko dana ili čak nedelju dana  nakon što je krpelj otišao. Ako se pojave simptomi recite svom lekaru da ste bili u prirodi.

Simptomi mogu uključivati:  povišenu temperaturu, ukočenost, otežano disanje, mučninu ili čak i povraćanje. Onda su potrebni testovi krvi za dijagnozu bilo kakve bolesti. Krpelji su najaktivniji u mesecu aprilu pa do meseca jula.

Saveti kako se obući: Čarape, čizme, uske pantalone, odeća da bude svetlijih boja da se krpelj primeti i otrese.

Ubod pčela

Ako znate da ste alergični na ubod pčele čim Vas ubode zovite hitnu medicinsku pomoć ili kod sebe uvek imajte medicinsko sredstvo za ovaj slučaj. Ako Vas ubode pčela i ako je žaoka još uvek tu,odmah ga uklonite. Nežno ostružite kožu sa kreditnom ili nekom drugom tvrdom karticom, sličicom ili nožićem. Nemojte priklještiti žaoku prstima ili pincetom,jer će Vam to uneti još više otrova pod kožu.

Primeniti led ili hladni oblog sa stiskanjem kapilara i smanjenjem otoka. Očistite područje sapunom i vodom i nanesite mešavinu sode bikarbone i vode. Ako niste u mogućnosti da uradite gore navedeno,zgrabite šaku blata i držite na ubodu da se ono osuši ili nanesite krišku crvenog luka i držite ga nekoliko minuta. Bol nestaje odmah.

Ujed komaraca

Muški komarci nikada ne dolaze na čoveka jer se hrane samo nektarom dok se ženke kada im se razvijaju jaja za rasplod izričito hrane proteinima iz krvi. One vole gristi za gležnjeve  jer su na tim mestima krvni sudovi najbliže površini kože.

One pljunu antikoagulans pod kožu da spreče grušanje krvi i nastave je sisati i sa tim sisanjem nam mogu preneti razne bolesti: encefalitis, malariju, virus zapadnog Nila, žutu groznicu i još neke veoma opasne bolest.

Ulje limuna, eukaliptusa se koristi da otera komarce iz Vašeg prostora. Led na ujed smanjuje otok i ublažava bol. Da biste uklonili opasnost od bolesti utrljajte na mesto ugriza sok od limuna.

Belo alkoholno sirće je još jedan veoma efikasan lek za ublažavanje svraba od ujeda komaraca.

Takođe, jedna od najboljih perventiva iz prirode protiv ujeda i za ublažavanje svraba je biljka čuvarkuća, ako imate u vašoj blizini čuvarkuću odlomite jedan list, prelomite ga na pola te sokom koji iscedite pažljivo namažite mesto ujeda, u roku od nekoliko sekundi svrab će prestati, a u roku od sat vremena bit će te 100% sigurni od potencijalnih opasnosti koje vam mogu naneti komarci.

[dfads params=’groups=455&limit=1&orderby=random’]
Komentari
Loading...