Ugradnja sočiva sigurnija od laserske operacije?

Implantabilna kontaktna sočiva služe osobama sa umerenom i visokom razinom kratkovidosti.  Ugradnja implantabilnih kontaktnih sočiva ispod rožnjače mogla bi biti sigurnija alternativa od laserske operacije namjenjene umereno kratkovidnim osobama, pokazalo je britansko istraživanje.

sočiva

Laserska operacija – LASIK – je standardni operacijski postupak namenjen kratkovidnim osobama koje ne žele da zavise o naočarima ili kontaktnim sočivima. Ovim se postupkom, uz pomoć laserskih zraka, skida tkivo rožnjače kako bi se promenila njena zakrivljenost i na taj način postigla najbolja oštrina vida.

Međutim, kod iznimno kratkovidnih osoba laserska hirurgija nije praktična jer se mora ukloniti previše tkiva rožnjače. Lekari se, umesto toga, mogu odlučiti za umetanje plastičnih sočiva ispred prirodnod sočiva oka.

Međutim, do sada niko nije preispitao korisnost takvih intraokularnih sočiva u odnosu na lasersku hirurgiju.

Novi rezultati međutim pokazuju da ugradiva sočiva – koja koštaju od 3 do 5 hiljade dolara (dvostruko više od laserske operacije) – mogu imati brojne prednosti u odnosu na lasersku hirurgiju.

“Laserska hirurgija postaje manje predvidiva i manje sigurna za vrlo kratkovide osobe. Danas postoje dokazi koji pokazuju da su intraokularna sočiva sigurnije od laserske operacije kod osoba sa umerenom i visokom razinom kratkovidosti”, izjavio je britanski oftalmolog dr. Allon Barsam.

Iako su potrebna dodatna istraživanja koja će istražiti mogući dugoročni rizik ili korisnost ugradbenih sočiva, znanstvenici zaključuju da se o njihovoj ugradnji treba razmisliti kod manje teških slučajeva kratkovidnost.

Autor: K. R.

Komentari
Loading...