Generic filters
Exact matches only

Ubrzajte svoj metabolizam uz ove savete

Postoje načini da se prirodno usporavanje metabolizma odloži, a potrebno je da uvedete neke sitne trikove u svoj životni stil.

Sagorite masti

Kako se mast sagoreva u mišićima, potrebno je da aktivirate što veći broj mišićnih vlakana.

Povećanjem svakodnevnih aktivnosti koje ne spadaju u trening, ali sagorevaju masti, kao što su hodanje, stajanje, cupkanje – potrošićete više kalorija, ubrzati metabolizam i lakše održavati težinu.

Mali, česti pokreti mogu imati značajan uticaj na vašu kompletnu dnevnu aktivnost. Takođe, intenzivni treninzi su veoma bitni. Intenzivnije trčanje sagoreva više kalorija od laganog trčanja i u vreme posle treninga. Sa druge strane, dugo i lagano trčanje povećava potrošnju masti. Čestim variranjem treninga povećaćete sagorevanje kalorija pre i posle trčanja, pozitivno ćete uticati na metabolizam, a vaš program treninga će biti svež i uravnotežen.

Počnite da jedete

Gledajte na svoje telo kao na mašinu kojoj je potrebno dosta ulja da bi radila. E, to ulje je hrana. Zato, počnite da jedete. Time ne samo da ćete ubrzati metabolizam, već ćete i stabilizovati nivo šećera u krvi i izbalansirati nivo hormona u telu. Stručnjaci savetuju da počnete da jedete oko sat vremena nakon buđenja, a zatim jedite na svaka tri do četiri sata kako bi se metabolizam ubrzao. Prestanite da jedete sat vremena pre spavanja.

Navalite na proteine

Proteini ubrzavaju metabolizam mnogo brže nego masti ili ugljeni hidrati. Žvakanje, grickanje i varenje hrane iziskuje određenu energiju i može da sagori i do 30 posto kalorija koje se nalaze na vašem tanjiru.

Što je hrana kompleksnija, više kalorija ćete sagoreti. Još jedna dobra strana proteina je i to što sadrže aminokiselinu pod nazivom leucin koja sprečava gubitak mišićne mase kada ste na dijeti.

Pijte vodu

Istraživanja su pokazala da ljudi koji piju osam čaša vode dnevno imaju 12 puta brži metabolizam od onih koji unose manje količine. Želite da izgubite 3 kilograma godišnje? Pijte svaki dan pola litre vode pre doručka, poručuju stručnjaci sa Univerziteta Virginia.

Trenirajte

Uključite dva do tri treninga snage u svoj nedeljni program – povećaćete mišićnu masu i tako sagorevati barem 50 kalorija više u toku dana. Još važnije je to što ćete održati mišićnu masu dok budete starili, što održava i dobar metabolizam. Razvijanje mišićne mase je kao štednja za starost, tek kasnije u potpunosti iskorišćavate sve njene prednosti.

Foto pixabay
Autor/Izvor kucnilekar
Komentari
Loading...