Ublažite simptome osteoporoze uz ove savete

Predstavljamo vam neke od načina na koje možete da ublažite simptome osteoporoze.

 

Preporučuju se sve vežbe pod opterećenjem, kao što su šetnje, tenis, ples, jednostavnije aerobičke vežbe, kao i specifične vrste vežbi za jačanje i podržavanje kičme i leđa uopšte.

Pre svega, veoma je važno da smanjite unošenje supstanci za koje se zna da pospešuju gubitak kalcijuma. Među njima su napici koji sadrže kofein, kola-napici koji sadrže fosfate, alkohol i so.

Prekomerna telesna težina predstavlja dodatni napor za kosti koje se tanje. Onaj tipični višak kilograma, koji se neprimetno „prikači” s godinama, verovatno može da se pripiše nedovoljnoj fizičkoj aktivnosti.

Stoga, mada možda i ne unosite višak kalorija, povećanje fizičke aktivnosti (vežbanja) može da bude od presudne važnosti u održavanju konstantne telesne težine.

Budući da do preloma češće dolazi i da su znatno komplikovaniji kod osoba sa osteoporozom, za njih je preporučljivo da izbegavaju aktivnosti kao što su klizanje, vožnja bicikla po teškim terenima i skijanje, zato što su tu padovi neizbežni.

Takođe je važno da čuvate svoja skladišta magnezijuma, tako što ćete da izbegavate potrošače ovog minerala među koje spadaju zasićene masnoće, osvežavajuća bezalkoholna pića i kofein.

Mlečni proizvodi su odličan izvor kalcijuma, ali mogu da budu i izvor velikih količina masnoće. Upotrebljavajte delomično ili potpuno obrano mleko i mlečne proizvode.

Recept za zdrave i jake kosti

Isprobajte ove graditelje kostiju!

Kompletan multivitaminski preparat sa potpunim spektrom antioksidanta: Na tržištu ima mnogo antioksidantnih vitaminsko-mineralnih formula. Preporučujem onu koja sadrži alfa i beta-karotin, vitamine C i E i selen.

Magnezijum: Uzimajte 500 mg svakog dana.

Kalcijum i vitamin D: Žene u postmenopauzi trebalo bi da uzimaju 1500 mg kalcijuma svakog dana, uz 400 i.j. vitamina D. Muškarci preko pedeset godina starosti trebalo bi da uzimaju 1000 mg kalcijuma na dan, uz 400 i. j. vitamina D.

Kombinovani ekstrakt groždanog semena i zelenog čaja: Uzimajte dve do tri kapsule na dan.

Acodofil: Jedna kašika acidofila u prahu ili jedna kapsula na pola časa pre svakog jela

Foto pixabay
Autor/Izvor kucnilekar
Komentari
Loading...