Ublažite bolove u mišićima pomoću ovog začina

Verovatno ste nakon intenzivne vežbe osećali bolove u mišićima i do nekoliko dana.

Runner with hamstring muscle painful spasm

Novo istraživanje, objavljeno u časopisu Societi for Sports Medicine, otkriva da kurkuma može ubrzati oporavak mišića i ublažiti bolove.

U istraživanju je učestvovalo 20 odraslih i zdravih muškaraca koji su svakodnevno vežbali. Naučnici su ih podelili u 2 grupe. Jedna grupa je uzimala placebo, a druga kurkumin. Naučnici su potom magnetnom rezonancom merili nivo slobodnih radikala koji uzrokuju bolove u mišićima i upalu.

Naučnici su ustanovili da učesnici, koji su uzimali suplement kurkumina, osećaju ublaženje bolova u mišićima i njihovi mišići su se oporavljali puno brže, u odnosu na učesnike, koji su uzimali placebo.

Kurkumin može pomoći i kod prevencije mišićnih oštećenja, što znači da ćete redovnim uzimanjem kurkumina bolove u mišićima osećati znatno ređe.

Iako je u ovom istraživanju učestvovao mali broj ljudi, rezultati su obećavajući. U prethodnom istraživanju, objavljenom u časopisu Journal of Pain Research, naučnici su otkrili da kurkumin ima bolje delovanje od niza lekova protiv bolova.
Dnevno ne biste smeli uzimati više od jednog grama, kurkumina.

Komentari su zatvoreni..