U Srbiju stigao GAMA NOŽ koji će spasavati HILJADE ŽIVOTA!

Gama nož se koristi za lečenje pacijenata koji imaju tumorske metastaze na mozgu. Gama zracima se, naime, tretiraju samo oboleli delovi, a ne i okolno zdravo tkivo. Tretman nije bolan i pacijent dan kasnije može da ide kući

U Kliničkom centru Srbije (KCS) jutros je počelo montiranje gama noža, najsavremenijeg aparata pomoću kojeg se leče pacijenti sa tumorom na mozgu bez reza i bez krvi.

Gama-noz-Klinicki-centar-Srbije-13-620x350
Radovi na izgradnji Nacionalnog gama centra, gde će oovaj aparat biti stacioniran, biće završeni za oko dve nedelje kada se očekuje i da on bude pušten u funkciju. Prvi pacijenti biće lečeni već u oktobru.

 

Predsednica Radne grupe za Nacionalni gama centar profesorka Danica Grujičić, načelnik Odeljenja za neuronkologiju Klinike za neurohirurgiju KCS-a kaže za portal Telegraf da je ovo jedna od najvećih investicija u srpskom zdravstvu koja u prevodu znači da više pacijenti sa metastazama na mozgu neće morati da idu u inostranstvo da bi se lečili gama nožem.

Simptomi raka koje mnogi zanemaruju

– Gama nož je napravljen za pacijente koji imaju metastaze na mozgu. To su, po pravilu, tumori koji su malih dimenzija, do tri centimetara. Ova metoda lečenja veoma je komforna, pogotovo za pacijente koji primaju hemioterapiju a koji do sada nisu, po pravilima i o trošku Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO), mogli da odu u u inostranstvo na lečenje – priča prof. Grujičić.

Gama-noz-Klinicki-centar-Srbije-16
Gama nožem odnosno njegovim zracima se, naime, za razliku od hemioterapije, tretiraju samo oboleli delovi, a ne i okolno zdravo tkivo. Tretman nije bolan i pacijent dan kasnije može da ide kući.

Naša sagovornica kaže da u prvoj prvoj godini očekuje najmanje 500 pacijenata a da će ih već u drugoj biti mnogo više.

– Tretman gama nožem omogućava da se pacijentima ne otvara glavu. Takođe, oni ne moraju da leže u bolnici jer je to jednokratna seansa u toku koje se daje velika doza zračenja sa idejom da se taj tumor zaustavi u razvoju ili da se čak smanji. Kada se pacijent ovim načinom ozrači, i posle tri do četiri meseca napravi kontolna magnetna rezonanca, tog tumora više nema – kaže prof. dr Grujičić.

Gama-noz-Klinicki-centar-Srbije-14
Ona podseća da se do sada pacijentima sa metastazama na mozgu zračio ceo mozak.

– Ništa se u Srbiji nije radilo što se, inače, ne radi u svetu. Ali, problem je što na taj način propada bela moždana masa a to se manifestuje promenama u psihičkoj sferi, usporavanjem, poremećajem pamćenja što je za familiju najteži deo – rekla je ona i zahvalila se ministru zdravlja Zlatiboru Lončaru što je Srbija dobila gama nož:

– Da nije bilo njegovog ličnog angažovanja, ovo ne bismo imali. Izvođač je bio perfektan, tehničke i druge službe KCS-a takođe, a prilikom nabavke i raspisivanja tendera ogroman posao su uradili Ministarstvo zdravlja, Ministarstvo finansija i Uprava za javne prihode.

Centar za gama nož nalazi se u krugu KCS-a, kod Centra za magnetnu rezonancu. Aparat koji je isporučila kompanija “Elekta” iz Švedske koštao je oko 4,5 miliona evra, a u tu cenu je uračunata izgradnja Nacionalnog gama centra.

Zamenik direktora Tehničke službe u KCS-u Igor Komar navodi za Telegraf da će centar imati dva niovoa i da će se prostirati na ukupno 580 kvadrata!

Gama-noz-Klinicki-centar-Srbije-18
Za zlatni standard u lečenju u radiohirurgiji, gama nož, Ministarstvo zdravlja obezbedilo je 80 odsto iznosa, a 20 odsto Kontrola letenja kroz donaciju.

Samo u Klinici za neurohirurgiju godišnje se od tumora mozga operiše oko hiljadu pacijenata, a broj ljudi koji se suočavaju sa dijagnozom raka raste iz godinu u godinu.

Inače, u periodu od 2008. do 2015. godine, građani Srbije su na lečenje gama nožem odlazili u Tursku.

(Lj. Račić) Telegraf.rs

Komentari
Loading...