U ovoj hrvatskoj klinici tumore ‘uništavaju’ u roku 20 minuta

Radiochirurgia Zagreb radi revolucionarne zahvate liječenja karcinoma uz pomoć radioterapije i radiokirurgije. Nema klasične operacije i anestezije, a pacijent nakon zahvata slobodno može ići kući.

Zloćudne bolesti liječe bez klasičnog operativnog zahvata, bez anestezije i bez krvi, a pacijente odmah nakon operacije otpuštaju kući. Radiochirurgia Zagreb, privatna poliklinika u Svetoj Nedelji, prva je ustanova u Hrvatskoj, ali i na području jugoistočne Europe, koja radi revolucionarne zahvate liječenja karcinoma uz pomoć radioterapije i radiokirurgije.

9529199020a5a0211c97

Raspolažemo najmodernijom opremom koja omogućuje da se uspješno borimo protiv karcinoma, epidemije koji danas pogađa sve veći broj ljudi, svih dobnih skupina. CT i MR uređajima tumore možemo locirati već u njihovoj najranijoj fazi kad su veličine od svega nekoliko milimetara. Osim toga, tumore dobivamo u 4D prikazu što nam omogućuje vrlo precizno liječenje – govori prof. dr. sc Dragan Schwarz, ravnatelj poliklinike dodajući kako CT uređaj koji primjenjuju kod pregleda odašilje ultra niske doze zračenja.

Početkom travnja u poliklinici su primili pacijenta koji je na plućima imao tri metastaze nastale od primarnog sarkoma na koljenu. Zahvat ‘uništavanja’ svake pojedine metastaze trajao je svega 20-ak minuta. Pritom je pacijent cijelo vrijeme bio budan, u ležećem položaju i nije osjećao nikakvu bol.

Zrakama ciljano djelujemo na tumorsko tkivo bez bojazni da će se okolno tkivo ozračiti, a dijelovi tijela koje na ovaj način tretiramo često su nedostupni i visokorizični kad je klasična kirurgija u pitanju – pojašnjava Schwarz dodajući da zahvat izvode uz pomoć Varian Edge linearnog akceleratora, uređaja koji odašilje zrake vrlo visokog intenziteta i submilimetarske preciznosti. Nakon što su uspješno napravili prvu radiokiruršku operaciju raka pluća, liječnici Radiochirurgije izveli su i radiokiruršku operaciju raka gušterače i prostate. Pri operaciji su koristi tzv. Calypso sustav, jedan od najmodernijih sustava za pozicioniranje pacijenta i praćenje tumora u stvarnom vremenu.

Uz to, Radiochirurgia Zagreb nudi i mogućnost redovitih pretraga, tzv. Screeninga ili probira za rano otkrivanje najčešćih karcinoma, a uzimaju i uzorke tkiva za patološku analizu nakon čega pacijente smještaju u dnevnu bolnicu gdje im pružaju svu potrebnu njegu, lijekove i nadzor stručnjaka. – Pružamo i pretragu virtualne kolonoskopije koja traje svega desetak sekundi. Unatoč tome prikaz je na računalu vrlo detaljan i precizan – pojasnili su u poliklinici. Djeluju na tumore štiteći okolno tkivo .Tim Radiochirurgije čine hrvatski i međunarodni stručnjaci s višegodišnjim iskustvom u različitim oblicima liječenja tumora.

Uređaji kojima raspolažu omogućuju im da uz pomoć radioterapije djeluju na tumorsko tkivo bez da oštete ono zdravo. Prate i učinak kemoterapije u liječenju tumora Osim zahvata radioterapije i radiokirurgije u poliklinici pacijentima nude i mogućnost pretraga za rano otkrivanje najčešćih karcinoma poput raka pluća, dojke, prostate i kolorektalnih karcinoma. Osim toga, mogu pratiti i učinke kemoterapije, odnosno djeluje li taj način liječenja povoljno na karcinom ili ne. Iako zasad još ne pružaju mogućnost primanja kemoterapije i to u dogledno vrijeme planiraju imati u ponudi. To će raditi u prostorima dnevne bolnice koja je uređeno na način da pacijentima maksimalno olakša ovaj zahtjevan tretman.

Virtualna kolonoskopija brza i učinkovita. Iako se klasičnom kolonoskopijom istovremeno može pregledavati debelo crijevo, ali i odstraniti sumnjivo tkivo ako se na njega naiđe, to se virtualnom kolonoskopijom ne može napraviti. No ona je za pacijenta brža i ugodnija, a snimku liječnici mogu detaljno pregledavati na računalu tražeći sumnjive tvorbe. CT uređaj odašilje minimalnu količinu zračenja prema pacijentu . Klinika raspolaže sa Siemensovom opremom – CT uređajem ultra niske doze zračenja, velike brzine s 384 rekonstruirana sloja, MR uređajem jačine 3T te ultrazvukom najnovije generacije. Ukupna vrijednost investicije premašuje deset milijuna eura i realizirana je iz privatnih izvora uz financiranje HBOR-a i Unicredit leasinga te uz HAMAG Bicro jamstva.

Mnogi su pročitali i ove tekstove:

Autor: Alenka Ožbolt

Komentari
Loading...