Trikovi za efikasno mršavljenje

Nagla promena režima ishrane može biti šok za organizam, ali i težak zadatak.

kii

Nije lako smanjiti dnevni unos kalorija za hiljadu ili izbaciti iz jelovnika ugljene hidrate… Zato je neophodno, uz adekvatnu dijetu, uneti u život nekoliko jednostavnih promena, koje će nam pomoći da odolimo svakodnevnim izazovima i izgubimo višak kilograma.

Najbolje od svega je što ćete se na ove promene lako, pa će one postati vaš način života, a podrazumevaju jednostavne radnje. One se ne sastoje od ikakvih restrikcija, već je neophodno dodati određene namirnice i promeniti način na koji sada doživljavate hranu.

Stručnjaci preporučuju da izaberete dva od njihovih pet saveta i verno se pridržavate uputstava za efikasno mršavljenje.

1. Koštunjavo voće: 20 minuta pre obroka, pojedite šaku sirovog koštunjavog voća ili semenki.

Telu je potrebno dvadeset minuta da pošalje mozgu informaciju da je su u telo unete hranljive materije. Tek nakon toga prestaje osećaj gladi. Uz to, koštunjavo voće sadrži proteine i tzv. dobre masti.

2. Polovina grejpfruta: Pre svakog obroka, možete pojesti i pola grejpfruta.

Uvođenje grejpfruta u ishranu može dovesti do većeg i zdravog gubitka kilograma za kratak vremenski period. Možete i iscediti ovo citrusno voće i, pred svaki obrok, popiti oko 200 mililitara svežeg soka.
Na jednostavan način, sitnim promenama u ishrani i sopstvenom viđenju hrane i obroka, možete lako i brzo izgubiti višak kilograma. Pročitajte pet saveta koji će vam pomoći da dođete do svoje idealne težine.

3. Večera uz film: Nije dobra ideja jesti dok gledate televizor.

Obedovanje dok vam nešto odvlači pažnju može uticati na to da unesete i do 40 procenata više kalorija nego obično. Zato odložite novine i isključite televizor i zaista uživajte u hrani.

4. Začinjena hrana: Začini, smatraju stručnjaci, smanjuju glad.

Rezultati istraživanja koje je sproveo „Britanski časopis za ishranu“ pokazali su da začin, kao bogat dodatak jelu, može uticati na osećaj gladi i znatno je smanjiti. Naime, određene materije koje se nalaze u nekim vrstama začina podstiču oslobađanje endorfina. Takav je, recimo, čili – on sadrži kapsaicin, koji podiže nivo endorfina.

5. Uživanje u hrani: Jedite desert 10 minuta.

Odvojte jedan minuta za mirisanje obroka, posmatranje i razmišljanje o njemu. Potom uzmite jedan manji zalogaj, žvaćite polako, koncentrišite se na teksturu poslastice, a tek potom progutajte. Naučnici s Univerziteta Istočne Karoline utvrdili su da ljudi ne uživaju u hrani koliko bi trebalo i da manji zalogaji povećavaju zadovoljstvo koje obrok donosi, a samim tim dovode do smanjenja kilograma.

Komentari
Loading...