Generic filters
Exact matches only

Trešnje!Razlozi zbog kojih bi trebalo dnevno da pojedete šaku trešanja ( VIDEO )

Trešnje su odličan izvor vitamina A, B1, B2, B3, B6, C i K, kao i minerala: kalijuma, kalcijuma, magnezijuma, fosfora, cinka, mangana i bakra.

Jedna šoljica trešanja, sadrži manje od 100 kalorija i 15 odsto dnevnih potreba za vitaminom C

Otkrivamo vam nekoliko razloga zašto bi ove sezone trebalo da uvrstite trešnje u svoju ishranu.

Pune su antioksidantima

Trešnje su moćan izvor antioksidanata i antiinflamatornih jedinjenja, koja usporavaju starenje i sprečavaju hronične bolesti, uključujući bolesti srca, Alchajmerovu bolest, dijabetes i gojaznost.

Podstiču varenje

Pomoću svojih kiselina i voćnog šećera, trešnje podstiču rad želuca, creva i pankreasa i samim tim podstiču i varenje.

Osim toga, trešnje izbacuju vodu iz organizma i na taj način rasterećuju srce i krvotok i aktiviraju jetru i bubrege.

Podižu nivo energije

Većina kalorija u ovoj voćki potiče iz prirodnih šećera u njima, koji poboljšavaju raspoloženje i podižu nivo energije.

Za jače kosti

Trešnje se takođe preporučuju i za otklanjanje simptoma i raznih zdravstvenih problema vezanih za osteoporozu, naročito kod žena u menopauzi, jer sadrže gvožđe i kalcijum.

Deluju preventivno protiv kancera

Antioksidanse kao što su lutein, “zea-ksanthine” i beta karoten naći ćete i u slatkim trešnjama. Ali ih ipak ima više u višnjama. Ovi spojevi deluju kao čistači slobodnih radikala i drugih štetnih jedinjenja koji igraju važnu ulogu u starenju, razvoju raka i raznih bolesti.

Trešnje pozitivno utiču i na koncentraciju, ravnotežu i koordinaciju pokreta. Istovremeno snižavaju krvni pritisak, a dijetalna vlakna koja se nalaze u njima smanjuju rizik od nastanka raka debelog creva.

Trešnje kao lek protiv bora i starenja

Trešnje se preporučuju osobama koje pate od astme i alergija. Ali i svima koji žele da imaju lepu kožu jer trešnje pospešuju proizvodnju kolagena. Ovo voće naime, sadrži antocijanidine koji jačaju vezivno tkivo i sprečavaju nastanak bora, tako što uništavaju štetne enzime koje kožu čine starom i naboranom. Trešnja je također, prirodni lek protiv celulita jer može da spreči njegov nastanak.

Foto pexels
Komentari
Loading...