Trešnjama se zaštitite od raka,dijabetesa….

Osim što imaju nisku kalorijsku vrednost, trešnje su iznimno bogat izvor hranjivih materija, vitamina i minerala. Dobri su borci protiv pojave mnogih teških bolesti.

 

tre

Antioksidantna svojstva

Pigmenti u trešnjama su polifenolni flavonoidni spojevi, poznati kao antocijanini i glikozidi. Antocijanini su crveni, ljubičasti ili plavi pigmenti koji se nalaze u mnogim vrstama voća i povrća. Najviše ih ima u kori, te imaju snažno antioksidantno delovanje. Istraživanja pokazuju i da ti antioksidativni spojevi pomažu u borbi protiv raka, starenja, neuroloških bolesti i stanjima koja prethode dijabetesu.

Protivupalna svojstva

Naučna istraživanja su pokazala da antocijanini u trešnjama deluju protivupalno i blokiraju delovanje štetnih enzima. Dakle, konzumacija trešanja ima potencijalne zdravstvene učinke protiv hroničnih bolnih epizoda kao što su giht, artritis, fibromijalgija (bolno stanje mišića) i sportskih ozleda.

Deluju umirujuće

Posebno je koristan stabilni antioksidans melatonin, koji smiruje nervni sistem i tako pomaže pri ublažavanju neuroze, nesanice i glavobolje.

Izvrsne za srce

Trešnje su izvor cinka, gvožđa, kalijuma, mangana te dobar izvor bakra. Kalijum je za srce važan mineral te važna komponenta ćelija i telesnih tečnosti koji regulišu rad srca i krvni pritisak.

Protiv raka i starenja

Antioksidanse kao što su lutein, zea-xanthin i beta karoten naći ćete i u slatkim trešnjama, iako ih ima više u višnjama. Ovi spojevi deluju kao čistači slobodnih radikala i drugih štetnih spojeva, koji igraju važnu ulogu u starenju, razvoju raka i raznih bolesti.

Mnogima se dopalo i ovo:

 

Komentari
Loading...