Generic filters
Exact matches only

Trajno rešenje za hemoroide – THD metoda

Šta su hemoroidi?

Kroz istoriju je poznato da je još  Aristotel  lečio hemoroide, međutim oni se smatraju bolešću modernog doba. Hemoroidi ili šuljevi su anatomski deo građe creva. Problem nastaje onda kada dođe do njihovog proširenja. U proširenim hemoroidalnim venama otežano je oticanje krvi, javlja se otok tkiva koje okružuje vene, a ukoliko dođe do zapaljenja, hemoroidi mogu biti i veoma bolni. Hemoroidi predstavljaju uvećane, otečene i upalom  zahvaćene vene u završnom delu debelog creva- anusu i rektumu (čmaru).  Hemoroidi  mogu biti lokalizovani u samom rektumu (unutrašnji hemoroidi) ili se  mogu razviti na koži oko anusa (spoljašnji hemoroidi). Tegobe koje  nastaju kao posledica nastanka hemoroida su svrab kože oko rektuma, osećaj nelagodnosti ili bol tokom pražnjenja i krvarenje.

 

Zašto nastaju hemoroidi?

Zadržavanje krvi i proširenje hemoroidalnih vena nastaje uglavnom zbog povećanog pritiska u predelu rektuma i anusa. Razlozi za to su mnogobrojni:

 • način ishrane
 • gojaznost i hronični zatvor
 • nedostatak fizičke aktivnosti
 • nasledni faktori
 • trudnoća
 • naprezanje tokom pražnjenja
 • povećan pritisak u trbuhu

U odnosu na mlađu populaciju, starije osobe češće imaju problem sa hemoroidima. Razlog za to je smanjena elastičnost krvnih sudova koja se prirodno javlja u kasnijim godinama života. Međutim, iako su hemoroidi daleko ćešći kod starih lica, nije redak slučaj da se pojave i kod mladih, pa čak i dece.

 

Lečenje hemoroida THD metodom

Operacija hemoroida THD metodom predstavlja najsavremeniji vid lečenja hemoroidalne bolesti, kojom se bez reza direktno deluje na sam uzrok nastanka hemoroida. Ovom metom se oni trajno rešavaju. Transanalna hemoroidalna dearterijalizacija (THD) je minimalno  invazivna hirurška metoda kojom se  leče hemoroidi. THD metoda predstavlja veoma efikasan način lečenja  hemoroida. U svetu je THD procedura preuzela primat, postala standard, i skoro u potpunosti potisnula klasične operativne metode uklanjanja hemoroida.

THD metoda - operacija hemoroida

THD procedura direktno deluje na uzrok nastanka hemoroida: podvezuje se arterija koja preko arterijsko-venskog šanta direktno puni hemoroidalne vene. Na taj način nestaju i simptomi hemoroidalne bolesti posle zatvaranja arterijsko venskih šantova.

Ova procedura je najmanje  invazivna u odnosu na ostale hirurške metode i praćena je minimalnim  rizikom od nastanka bolova i stresa za pacijenta. THD procedura se  izvodi u sklopu jednodnevne hirurgije i pacijent može ići  kući istog ili sledećeg dana, a za povratak uobičajenim aktivnostima  potrebno je 5-6 dana. Za THD metodu se može smatrati da je trajno  rešenje u lečenju hemoroida, zato što se hemoroidi veoma retko ponovo  javljaju.

Operacija hemoroida THD metodom

Nakon pregleda i dijagnostifikovanja hemoroida, i izvršenih priprema za operaciju THD metodom pristupa se samoj intervenciji. Postoji specijalno konstruisan anoskop sa hladim svetlom i ugrađenom dopler sondom koja je povezana sa THD aparatom.  Uz pomoć doplera  hirurg traži hemoroidalnu arteriju koja puni šant i kada je locira, specijalnim sistemom vodilica, locirana arterija na ulasku u šant se podvezuje i tako etiološki rešava  problem. Ukupno ima 6 arterija koje treba pronaći. Kada hirurg zatvori sve šantove, problem je rešen, najčešće zauvek.

Operacija hemoroida - THD metoda

Prednosti THD metode u odnosu na klasičnu hirurgiju:

 • Nema rizika od komplikacija  / Postoji rizik od komplikacija
 • Bezbolna procedura i brz oporavak / Postoje jaki bolovi nakon operacije
 • Trenutna radna sposobnost / Dug postoperativni tok
 • Operacija je minimalno invazivna / Postoje operativni rezovi
 • Hemoroidi se trajno rešavaju jer se deluje na uzrok / Hemoroidi se fizički uklanjanju ali se ne rešavaju trajno

 

Kako se izvodi operacija hemoroida THD metodom?

THD operaciju izvode hirurzi proktolozi. Metoda zahteva korišćenje specijalne opreme koja omogućava veliku tačnost i sigurnost u određivanju regija u kojima treba obaviti intervenciju. Tokom THD  operacije arterijski krvni sudovi koji snabdevaju hemoroide se precizno  lociraju uz pomoć finog, specijalno dizajniranog proktoskopa. Maksimum  preciznosti omogućen je korišćenjem ultrazvučne sonde sa dopler efektom. Locirane arterije se nakon toga podvezuju, a ukoliko postoji i prolaps sluznice završnog dela debelog creva, prolabirana sluznica se podiže, vraća u završni deo debelog creva i prišiva. Pošto se operacija izvodi  iznad nazubljene linije (iznad nazubljene linije nema senzornih nerava) nećete osećati bol.

Tok operacije hemoroida THD metodom

Sam THD zahvat izvodi se u šest etapa, s obzirom da se podvezuje šest arterijsko-venskih šantova, koliko ih i ima u analnoj regiji.

Anoskop sa dopler sondom uvodi se u rektum.

Dopler sonda markira mesto koje treba podvezati (na anoskopu je pored doplera i vodilica sa iglom i iglodržačem ). Signal koji dopler šalje, otvara prostor na anoskopu kroz koji se podvezivanje disfunkcionalnog arterijsko-venskog ušća podvezuje. Ovo samom zahvatu daje apsolutnu preciznost i otklanja mogućnost bilo kakve greške. Sam zahvat izvodi se po etapama (gledajući na sat redom se podvezuju zone 3, 5, 7, 9, 11 i 1 ).

Nakon što se svih šest regija obrade, do tada vidljivi hemoroidalni čvorovi nestaju, s obzirom da više ne postoje preduslovi za njihovo nekontrolisano punjenje krvlju. Sedma etapa je plasiranje sunđerastog tampona koji se rastapa u periodu od 12-24 sata. Svrha ovog tampona je da izvrši pritisak na šavove koji su postavljeni, kako neki od njih pod promenom položaja, nakon zahvata, ne bi popustio.

Potencijalni rizici

Ova procedura je praćena minimalnim rizikom od nastanka  komplikacija i bola. Rizik od nastanka komplikacija je značajno manji  nego nakon izvođenja klasične hemoroidektomije. Komplikacije koje mogu  nastati su: krvarenje, otežano mokrenje, hitni pozivi na pražnjenje  creva, hematomi i tromboza.

 

Oporavak nakon operacije hemoroida THD metodom

 

 1. Nakon THD operacije hemoroida postoperativni bol je minimalan.  Možete imati osećaj težine u predelu rektuma i nelagodnost. Ovaj neprijatan osećaj nestaje nakon nekoliko dana i efikasno se može  ukloniti lekovima protiv bolova.
 2. Posle operacije preporučuje se  dijeta sa puno vlakana uz unošenje minimum 2 litra tečnosti dnevno.  Potrebno je da se regija na kojoj je rađena intervencija vrati u normalu  nakon nekoliko meseci.
 3. Ukoliko su  stavljeni šavovi na prolabirane hemoroide, neki pacijenti mogu osećati  hitnu potrebu za defekacijom, što takođe posle određenog vremena  nestaje.
 4. U najvećem broju slučajeva pacijent se vraća uobičajenim dnevnim aktivnostima za 24-48 sati.

 

 

Mnogi su čitali i ove tekstove:

 

Autor/Izvor: Atlas Klinika 

Komentari
Loading...