Generic filters
Exact matches only

Tonzilitis (upala krajnika) simptomi i lečenje

Tonzilitise je infekcija krajnika koja se može javiti zbog virusa ili bakterija. Krajnici su dve male žlezde koje se nalaze u grlu. Ove žlezde se lako mogu videti kada otvorimo usta. Upala krajnika može biti akutna ili hronična. U slučajevima hronične upale se često preporučuje uklanjanje krajnika.

ThinkstockPhotos 168725332

Simptomi tonzilitisa

Pošto upala krajnika podrazumeva oticanje ovih žlezda u grlu, obično je propraćena simptomima koji utiču na grlo i usta. Najčešći simptom upale krajnika je grebanje u grlu i bolno grlo. Bolovi u grlu se mogu javiti i postepeno i iznenada.

Ostali simptomi upale krajnika su:

  • povišena temperatura
  • zapušen nos
  • natečeni limfni čvorovi.
  • crveni i otečeni krajnici na krajnicima je uočljiv gnoj
  • otoci su veoma bolni
  • u nekim slučajevima, krvarenje iz krajnika
  • jaki bolovi u uhu
  • neprijatan zadah iz usta

Ako je reč o virusnoj infekciji, prisutni su i klasični simptomi gripa (kašalj, kijanje). Virusne infekcije koje izazivaju upalu krajnika obično nestaju nakon nedelju ili dve. Međutim, veoma je važno lečiti upalu krajnika kako se ne bi javile komplikacije, poput streptokoka.

Deca obično teško govore, čak i teže dišu u slučajevima teže upale krajnika.

Ako se simptomi ne povlače duže vreme, a upala krajnika nije virusne prirode, mogu se pojaviti i drugi simptomi. Upala krajnika često podrazumeva i jake glavobolje, stres, depresiju i probleme sa spavanjem.

Najčešći uzroci upale krajnika

Hronična stafilokokna infekcija grla je čest uzrok upale krajnika. Streptokokne infekcije dovode do jake iritacije grla i krajnika, i kada je iritacija previše jaka dolazi do infekcije. Određene vrste virusa takođe izazivaju akutnu upalu krajnika, koja se povlači nakon par nedelja.

Hronična upala krajnika može biti posledica i težih alergija, težih virusnih infekcija i bakterijskih infekcija. Česti bolovi u grlu mogu biti simptom hronične upale krajnika.

Bakterijski uzroci upale krajnika

Najčešći uzrok bakterijske upale krajnika je piogeni streptokok. I pušenje može izazvati upalu krajnika jer slabi prirodnu odbranu organizma od virusa i bakterija.

Upala krajnika se može preneti bliskim kontaktom sa zaraženom osobom. Određeni patogeni mikroorganizmi se lako prenose vazduhom i mogu zaraziti zdravu osobu. Ovi patogeni obično završe na koži i ulaze u grlu kroz mukozne membrane u ustima i nosu.

Simptomi upale krajnika se obično javljaju u roku od sedam dana nakon izlaganja virusu ili bakterijama koji izazivaju upalu.

A post shared by KucniLekar (@kucnilekar) on

Faktori rizika

Upala krajnika se najčešće javlja kod dece školskog uzrasta. Međutim, može se javiti i kod odraslih osoba. U rizičnu grupu spadaju deca, kao i osobe koje su često u kontaktu sa inficiranim osobama.

Bakterije koje izazivaju upalu krajnika se šire na sličan način kao i virusi koji izazivaju prehladu i grip. Zato je najbolje da izbegavate kontakt sa osobama koje imaju upalu krajnika.

Kako sprečiti upalu krajnika?

Najbolja zaštita jeste da se klonite osoba sa upalom krajnika. Bakterije i virusi koji izazivaju ovu infekciju se lako prenose fizičkim kontaktom.

I higijena je od velike važnosti u prevenciji ovakvih infekcija. Tu se misli na redovno pranje ruku i zuba. Izbegavajte i da često trljate oči, usta i nos jer se u njima nalaze mukozne membrane kroz koje bakterije i virusi najlakše prolaze.

Testovi i dijagnoza

Dijagnoza se postavlja nakon pregleda grla.Lekar će razmotriti i ličnu anamnezu pacijenta kako bi utvrdio da li je reč o hroničnoj upali krajnika. Tretman se određuje u odnosu na to da li je infekcija akutna ili hronična.

Lečenje upale krajnika

Lekari uglavnom preporučuju septolete za grlo i lekove protiv bolova. Ako je infekcija bakterijske prirode, lekar će vam prepisati adekvatne antibiotike. Obično se daje penicilin, međutim, osobama koje su alergične na penicilin se daju Eritromicin ili Klaritromicin.

Mnogi su čitali i ove tekstove:

 

Izvor: https://simptomibolesti.com

 

Komentari
Loading...