Tinea versicolor- bele mrlje na leđima

Tinea versicolor je gljivično obolenje koje se najčešće javlja tokom letnjih meseci, a manifestuje se belim flekama na vratu i leđima.

tt1

Na površini ljudske kože sakupljaju se brojni mikrobi, a topla koža u kombinaciji sa znojem, mrtvim ćelijama i masnoćama koje luči koža savršeno je mesto za razvoj gljivica.

Gljivice se manifestiraju u obliku belih kružnih mrlja, odnosno depigmentacije kože koja može započeti od male fleke na vratu i tokom leta se proširiti na skoro cela leđa.

Prirodno rešenje za Tinea versicolor

1. Probiotik

Jogurt je prepun dobrih bakterija koje pomažu telu da se bori protiv opasnih mikroorganizama među kojima je i tinea versicolor. Običan jogurt ili probiotik bez šećera nanesite na obolelo mesto, ostavite da se osuši pa isperite kožu. Postupak ponovite nekoliko puta dnevno.

2. Jabukovo sirće

Ova čarobna namirnica koristi se u čitavom domaćinstvu, a njena čarolija deluje i na gljivično oboljenje. Jabukovo sirće ima prirodna antifungicidna svojstva zbog čega je izvrstan borac protiv tinee versicolor.

Izmešajte jednaku količinu vode i jabukovog sirćeta i njom natopite komadić vate. Vatom tapkajte po obolelim delovima kože i ostavite da se osuši. Postupak ponovite kad god ste u mogućnosti.

3. Ulje čajevca

Eterično ulje čajevca od davnina se koristi u borbi protiv infekcija i gljivičnih oboljenja kože pa je tako jednako delotvorno i u borbi protiv tinee versicolor. U posudici pomešajte kašiku maslinovog ulja i 5 do 7 kapi eteričnog ulja čajevca. Mešavinu komadićem vate nanesite na obolela mesta na koži i ostavite da deluje celo vreme dok ste kod kuće.

Mnogima se dopalo i ovo:

 

Komentari
Loading...