Tikovi u dečjem uzrastu

Tikovi su nehotični pokreti koji se često ponavljaju kod deteta, obično zbog različitog psihološkog i socijalnog problema.

tik

To su nagli, brzi, nevoljni pokreti u različitim vremenskim intervalima.Zahvataju istovremeno neke mišićne grupe, intenzitet i frekvencija se menja pod uticajem emocija.Kod dece se javlja oko 6-8 god. uzrasta ili u pubertetu.Zahvaćeni su mišići lica žmirkanje, pokreti usana, nosa zatim ramenog pojasa, vrata, ispružanje glave, čupkanje kose, savijanje čuperka, grebanje noge.Pojačavaju se u trenucima afektivne napetosti, dok u snu sasvim prestaju.

Eksploracija deteta sa ovim poremećajem ponašanja treba započeti od pojave znakova.Često je u pitanju emotivno labilno, plašljivo dete koje živi u nekom strahu ili odbojnosti od strane drugova, roditelja.Karakteristika je podsmevanje, nerazumevanje, odbojnost, krutost, kažnjavanje, polazak u školu.

Prolazni tikovi javljaju se više puta u toku dana, kod blagog oblika nije potrebno nikakvo lečenje.Kod težih slučajeva treba primeniti tehniku relaksacije, psihoterapiju i rešiti emotivni problem što uzrokuje poremećaj.

 

 Izvor: Zdravlje i lepota

 

 

Komentari
Loading...