Generic filters
Exact matches only

Test koji otkriva koliko vam je blizu rak

Britanski naučnici tvrde da se za sada u 80% slučajeva verodostojno može ukazati na rak pluća.
Tim stručnjaka Univerziteta u Londonu otkrio je da stanice u ustima i nosu različito reaguju na infracrveno svetlo, pa na taj način ljubitelji cigareta mogu saznati da li imaju rak pluća i u kojoj je fazi. Statistika je pokazala da svaka peta odrasla osoba koja konzumira cigarete ima povećan rizik od raka pluća.

rak-500x407

„Izlaganje duvanskom dimu uzrokuje različit tip narušavanja zdravlja onih stanica koje iniciraju rak pluća. Ako možemo upotrebiti ovaj sistem otkrivanja dovoljno rano, možda bismo mogli uočiti rak pluća u znatno ranijoj fazi ili čak informisati pojedince na povećan rizik od te bolesti“, ističe profesor londonskog Univerziteta Sem Džejms.

Britanski naučnici tvrde da je preciznost testa 80%, a cilj je da jednog dana omogući pacijentima lakši i provereniji način otkrivanja bolesti, nego što bi ljudi konstantno odlazili lekaru, sa neznanjem šta se sa njima dešava.

Ispitivanje je predstavljeno na zimskom okupljanju britanskog društva „Thoracic“ u Londonu.Sledeći korak jeste uzimanje uzoraka od znatno veće kontrolne grupe, pa promatrati tokom vremena koliko njih verovatno oboleti od raka pluća, prenosi „Mirror“.

(Srbija Danas)

Komentari
Loading...