Test koji otkriva da li vam preti moždani udar

Starije osobe koje  imaju problema s održavanjem ravnoteže na jednoj nozi u trajanju od 20 sekundi imaju veće šanse da dožive moždani udar, otkrili su naučnici.

moppo

Jednostavnim testom lako je identificirati ko bi trebao dodatnu pomoć, zato što verovatnije ima slabije moždane mogućnosti, kao što su nedijagnosticirana oštećenja i krvarenje iz malih krvnih sudova.

Istraživanje je pokazalo i da ne postoje očiti znaci lošeg zdravlja, tvrdi autor istraživanja i profesor Yasuharu Tabara sa Univerziteta iz Kyota, te dodaje: “Naše istraživanje otkrilo je da je mogućnost održavanja ravnoteže na jednoj nozi vrlo važan test koji otkriva moždano zdravlje. Osobe koje su imale poteškoća s održavanjem ravnoteže trebaju biti opreznije, jer su pod većim rizikom od moždanih obolenja i gubitka kognitivnih sposobnosti. Vreme koliko osoba dugo može stajati na jednoj nozi, jednostavan je pokazatelj postularne nestabilnosti i mogla bi biti posledica moždanih abnormalnosti.”

Inače, u istraživanju je učestvovalo 841 žena i 546 muškaraca, u proseku starih 67 godina, a nakon što su stajali na jednoj nozi prošli su snimanje mozga. Uz ovo, nedavno je sprovedeno još jedno istraživanje na sredovečnim osobama koje je otkrilo da ljudi koji se polaku dižu iz stolca i imaju slab zahvat, imaju veće šanse da će umreti tokom sledećih deset godina.

Komentari
Loading...