Da li znate razliku između stresa i teskobe?

Granica između stresa i teskobe može biti vrlo nejasna, a oba stanja imaju negativne posledice na mentalno i celokupno zdravlje ako ništa ne preduzmemo.

 

er

Kako ih možemo razlikovati? Proverite što kažu stručnjaci.

Mogao bi biti stres…

Verovatno već znate šta kod vas izaziva velike potrese – izazovi na poslu, hrpa računa, prekid veze – ali čak i najmanji okidači, poput izmene jutarnje rutine, mogu voditi do čudnih reakcija poput bolova u stomaku, osipa ili problema s koncentracijom. ‘Jednom kada uzrok nestane, osećate se bolje i simptomi brzo nestaju’, objašnjava psiholog Harris Stratyner. Lekar vam može pomoći da smanjite uticaj stresa.

Mogla bi biti teskoba…

Osećate se kao da ste pod stresom, ali simptomi ne prestaju, a vi ne možete dokučiti zašto. Možda se svako jutro budite puni strepnje ili se ne možete rešiti osećaja da je sve van kontrole. Ako se tako osećate većinu dana u periodu od šest meseci, a zbog toga imate poteškoće s radom ili se ne možete zabavljati, možda imate generalizovani anksiozni poremećaj’, kaže Stratyner. Vaš lekar može vas uputiti psihologu ili psihijatru za pomoć.

Mnogima se dopalo i ovo:

Komentari
Loading...