Telo, stres i bolesti

Dublje i jače zareže u telo, nego što misle laici i brojni stručnjaci. Stresna reakcija pokvari um, telo I dušu.

Telo, stres i bolesti – hormoni stresa

Kod stresa, se u fazi alarma luče kateholamini (adrenalin I noradrenalin), koji omogučava bolje fizičke reakcije (bolji vid, sluh, brže trčanje, viši skok, povečava minutni volumen srca, frekvencu I dubinu disanja), ali bilo bi potrebno da se ti hormoni kroz fizičku aktivnost i potroše.

114418246751a9e25201905654801499_orig

Umesto da stresne hormone, koji su nastali u telu, čovek potroši, on ih hrani i zadržava, sto dovedi do štetnih posledica na telu i duši.

Telo, stres i bolesti – telo i mozak

Kad je telo u stresu, je svaka naša čelija u stresu

U vreme akutnog stresa u mozgu i celom organizmu postoji veliki nered i jaka angažovanost moždanih struktura, koje su zadužene za “borbu ili beg” i prilagođavanje na novonastalu stresnu situaciju(mozak, limfe, metabolizam i mišiči) , nasuprot onih struktura, koje su zadužene za razmišljanje, kreativnost, akciju i itd. Nered u mozgu se preko nervno-hormonske konekcije prenesi na sve organe i čelije tela.

Telo, stres i bolesti – Stres je uzrok bolesti

Hronični negativni stres predstavlja 75-90% svih poseta lekaru.

Stres-u-txt(1)

Telo, stres i bolesti – bolesti povezane sa stresom

Stres je povezan sa slabim imunskim sistemom, alergijama, glavobolom, bolom u krstima, astmom, anksioznostću, depresijom, pa čak i sa kancerogenim bolestima, autoimunim bolestima i bolestima nepoznatog uzroka.

Brojne bolesti koje su takode povezane sa stresom su debljina, šecerna bolest tip 2, intolerantnost na insulin, povišen šečer i masti u krvi, debljina, srčano-nervne bolesti, od angine pektoris do slabog srca, moždani udar, pa čak I brza (iznenadna) smrt.

bioenergija.rs

Komentari
Loading...