Generic filters
Exact matches only

Tehnike beljenja zuba

0

Tehnika beljenja zuba u ordinaciji laserom (In office bleaching)

Aplikacija gela za izbeljivanje– podrazumeva aplikaciju gela za izbeljivanje na zube u ordinaciji pri cemu se koriste izbeljivaci visoke koncentracije u strogo kontrolisanim uslovima, sa zaštitom mekih tkiva i aktivacijom gela laserskim zrakom. Procedura je kratkotrajna a efekat se postiže skoro trenutno, te će sutradan svi koji Vas poznaju svakako primetiti da ste izbelili svoje zube. U težim slucajevima prebojenosti, ovaj postupak se mora ponoviti da bi dobili željenu nijansu bele boje koja estetski zadovoljava i/ili se vrši adicioni postupak

Tehnika kontrolisanog kućnog izbeljivanja zuba (home bleaching)

zubi

Procedura pri kojoj se pacijentu u ordinaciji nakon uzimanja otisaka vilica izrađuju udlage (tray-evi) za zube, koji služe kao nosaci gela za izbeljivanje u kućnim uslovima. Ova procedura je veoma bezbedna i jednostavna jer se koriste gelovi za izbeljivanje slabije koncentracije renomiranih svetskih proizvođaca (Dentsply, Vivadent, Ultradent), koji ne oštećuju meka tkiva. Pacijent nakon kratkotrajne obuke u ordinaciji veoma lako sam izbeljuje svoje zube, noseći aplikacioni tray napunjen gelom tokom noći ili dana dolazeći na povremene kontrole kod stomatologa. Iako je ova tehnika relativno jednostavna i jeftinija od laserskog izbeljivanja, loša strana je u tome što zahteva strpljenje jer rezultati nastupaju postepeno a za vreme izbeljivanja neophodna je potpuna apstinencija od pušenja i konzumiranja prebojenih materija ( kafa, caj, kola, crno vino itd.). Veoma dobro je koristiti ovu tehniku za održavanje postignutih rezultata izbeljivanja zuba, jer efekti vremenom mogu izbledeti, te je potreban retretman.

VAŽNO – BELJENJE ZUBA NE OŠTEĆUJE ZUBNU STRUKTURU!

Neželjene nuspojave

Kao neželjne pojave prilkom beljenja zuba treba navesti prolaznu osetljivost zuba na hladnoću koja se javlja kod 50% pacijenata. U tim slucajevima se savetuje pacijentu smanjenje ucestalosti nošenja aplikacionog tray-a (umesto svaku – svaku drugu noć), smanjenje koncentracije gela za izbeljivanje i tretiranje zuba preparatima koji smanjuju osetljivost zuba. Ova pojava je uvek PROLAZNOG KARAKTERA i u stomatologiji nije opisan slucaj njenog zadržavanja.

Indikacije i neophodne predradnje

Izbeljivati se mogu svi zubi koji su promenuli boju a koji su:

– Bez karijesa (primarnog ili sekundarnog) – obavezno popraviti sve zube koji se bele

– Bez povlacenja i upala desni – lecenje upale desni

– Bez prisustva mekih i tvrdih zubnih naslaga (zubni kamenac) – skidanje kamenca i peskiranje zuba

Nakon izbeljivanja i stabilizacije boje zuba ( nakon najmanje dve nedelje) treba zameniti sve vidljive plombe jer njihova boja više ne odgovara boji izbeljenih zuba.

Ako želite da ulepšate svoj osmeh i podvrgnete se kozmetskim stomatološkim intervencijama, obavezno dođite u našu polikliniku na besplatno savetovanje sa lekarima koji će Vam nakon detaljnog stomatološkog pregleda napraviti individualni terapijski plan i ukazati na potrebne kozmetske stomatološke procedure.

Komentari
Loading...