Teflon je opasan

Teflon je u domaćinstvu sveprisutan kao neprijanjajuća površina kojom su obložene mnoge vrste posuđa i uređaja za pripremu hrane (ovde se pre svega misli na teflonski tiganj). Američka agencija za zaštitu okoline (EPA) proglasila je teflon ‘verovatno karcerogenim’.

teflon

Biolog i jedan od pionira “odreda” pravilna ishrana u svetu George Mateljan autor bestselera ‘Najzdravije svetske namirnice ‘, ponovo je upozorio na moguću štetnost teflona. Teflonom su obložene mnoge vrste posuđa i uređaja za pripremu hrane, pa Mateljan upozorava da je Američka agencija za zaštitu okoline (EPA) proglasila teflon ‘verovatno kancerogenim’.

Glavni spoj u teflonu je politetrafluoretilen (PTFE) koji se može smatrati plastikom, a koji se na visokoj temperaturi razgrađuje u spojeve među kojima je toksična perfluoroktanska kiselina (PFOA).

Iako se PTFE razgrađuje na PFOA tek kad temperatura na šporetu dosegne 240 Celzijevih stepeni, poznati stručnjak za ishranu smatra da ne treba riskirati, pa preporučuje da je neprijanjajuće posuđe sa spojem PTFE najbolje izbegavati. Među nepoželjnim materijalima za pripremu hrane su plastika i aluminijum.

U čemu je onda najbolje kuvati? Mateljanov su prvi izbor lonci od nerđajućeg čelika, emajla, gusa (lijevanog željeza) i vatrostalnog stakla. Jednako preporučuje i za rernu, dodajući da se pri tom ne smeju zaboraviti mogući problemi sa gumom i plastikom na poklopcima i ručkama takvog posuđa.

Staklo, gvožđe i emajl najpoželjniji su za kuvanje, ističe Mateljan, zato što se sastoje od prirodnih supstanci, za razliku od teflona koji sadrži veštački proizvedene hlorougljenike.
Proizvođači negiraju štetnost
Tako praktičnu “stvarčicu” zbog koje se hrana ne lepi za tiganj, već neko vreme prati loš glas. Proizvođači negiraju štetnost posuđa i tvrde da je teflon bezopasan. Drugi se opet ograđuju od ovakve tvrdnje ističući da je teflonski tiganj štetan po zdravlje samo ukoliko je oštećen. Zato naglašavaju da oštećeno posuđe obavezno treba zameniti novim.

Mada, studija američke Agencije za zaštitu okoline (EPA) pokazala je da perfluorooktanoična kiselina ili PFOA vrlo otporna supstanca te da je u vrlo niskim procentima ima u okolini i u krvi. Treba istaći i to da kod laboratorijskih životinja (pacovi) uzrokuje razvojne i druge poremećaje kao što je rak jetre.

 

 

 

Ostavite odgovor