Tečnost za ispiranje usta povezana s oralnim rakom!

Sve što vam treba za održavanje zdravlja usne šupljine je redovno četkanje pastom koja sadrži fluor, zubni konac te redovni stomatološki pregledi, savetuju škotski istraživači.

sredstvo-za-ispiranje-usta-zubi-1396639812-473881

Istraživanja su pokazala kako upotreba antibakterijske tečnosti za ispiranje usta – dvaput dnevno – u kombinaciji s redovnim četkanjem može značajno smanjiti pojavu plaka te gingivitis – početni stadijum bolesti desni. Međutim, prekomerna upotreba ove higijenske tečnosti može nam nakoditi.

Škotski  istraživači su hteli ustanoviti faktore rizika za rak usta, želudca i jednjaka, a zaključili su kako ispiranje usta tri puta dnevno znatno povećava rizik od razvijanja raka usta i grla! Do ovog su zaključka stigli nakon što su razgovarali s gotovo 2000 osoba obolelih od raka te istim brojem zdravih ispitanika.

Voditelj istraživanja Medicinskog fakulteta u Glasgowu savetuje izbegavanje korišćenja tečnosti za ispiranje usta svima: “Ne bi savetovao rutinsku uporabu tečnosti za ispiranje usta i gotovo. Postoje situacije i stanja kod kojih stomatolog može propisati tečnost za ispiranje usta – recimo zbog lošeg lučenja pljuvačke pacijenta, nekog stanja ili leka koji pacijent uzima,  za mene općenito je potrebno dobro i redovno četkanje pastom s fluorom te uporaba zubnog konca u kombinaciji s redovnim stomatološkim pregledima”, zaključio je dr. David Conway, čije je istraživanje objavljeno u časopisu Oral Oncology.

Dodao je kako je moguće objašnjenje za povezanost između korišćenja tečnosti za usta i pojave raka to što mnoge osobe koriste ovaj proizvod kako bi prikrile zadah cigareta ili alkohola – dva faktora rizika za oralni rak!

Drugima se i dopalo  i ovo:

Komentari
Loading...