Tanka linija razdvajanja migrene od depresije

Dve naizgled nepovezane tegobe dele istu genetsku komponentu zbog koje su neke osobe sklonije razvijanju migrena i depresije, pokazalo je istraživanje norveških stručnjaka.

gg 1

Stručnjaci su i ranije istraživali vezu između depresije i migrena, međutim sada tvrde kako je nastala veza između ovih dve bolesti genetske prirode.

“Migrene i depresija su zajedno prisutne puno češće nego što se očekuje kod slučajnih primera. Ova je veza dvosmerna: osobe koje pate od migrena imaju povećani rizik za razvijanje depresije i obrnuto, depresivne osobe su izložene većem riziku migrena”, objasnila je doktorica Gisela M. Terwindt, redovni profesor neurologije pri Medicinskom centru Univerziteta Leiden.

Njen je tim analizirao podatke preko 2.600 osoba koje su učestvovale u porodičnom istraživanju. Od tih 2.600 ispitanika 360 je bolovalo od migrena, 151 je bolovalo od migrena s aurom, a 977 je imalo depresiju.

Kod oblika migrene s aurom, glavoboljama prethode bljeskovi svetlosti. Ukupno 25 posto osoba s migrenom bolovalo je i od depresije, u odnosu na 13 posto bez migrena.

Naučnici su procenili genetski doprinos migrenama i depresiji. Ustanovili su kako genetika objašnjava 56 posto slučajeva migrena, dok je ona odgovorna za čak 96 posto slučajeva migrena s aurom. Rezultati su objavljeni u časopisu Neurology.

“Identifikacija zajedničkih genetskih faktora može značajno poboljšati uvid u molekularne temelje migrena i depresije. Tako će se u budućnost poboljšati uvid u uobičajene procese koji su u pozadini oba poremećaja što može pomoći u prevenciji hroničnih migrena”, zaključila je Terwindt.

Drugima se dopalo i ovo:

Komentari
Loading...