Tamna čokolada čuva krvne sudove i štiti od ateroskleroze

Konzumiranje tamne čokolade povećava flekisibilnost krvnih sudova, zato što ova poslastica obiluje flavonolom koji opušta zidove arterija i tako olakšava protok krvi.

čoko

Tamna čokolada sprečava nakupljanje plaka na zidovima arterija koji nastaje zbog holesterola i ćelijskog otpada, izvestili su naučnici s nizozemskog Univerziteta Wageningen i Instituta za hranu i ishranu. Konzumiranje ove poslastice u umerenim količinama čuva fleksibilnost krvnih sudova i smanjuje rizik od ateroskleroze, otvrdnuća krvnih sudova zbog nakupljanog plaka.

Flavonol iz čokolade snižava krvni pritisak i opušta zidove arterija olakšavajući tako protok krvi, piše University Herald. Međutim, veća vrednost flavonola nema bolji učinak, ali poboljšava ukus, a samim tim i želju za ovom zdravom poslasticom, potvrdilo je istraživanje.

– Rezultati istraživanja potvrđuju da u čokoladi možemo uživati bez imalo krivice, ali i daju nadu za bolju prevenciju i lečenje bolesti krvnih sudova – istaknuo je dr. Gerald Weissmann, glavni urednik časopisa “Udruženje američkih društava za eksperimentalnu biologiju”.

Komentari
Loading...