Tamjan leči rak jajnika

Možda niste znali da tamjan ima mnoštvo lekovitih svojstava, a kako pokazuju rezultati novih istraživanja, mogao bi pomoći i u lečenju raka jajnika.

tam

Vekovima se ova biljka koristi kao protivupalno sredstvo u lečenju astme, raznih bolesti kože i gastroenteritisa. Pre dve godine objavljeno je i istraživanje koje je pokazalo da tamjan može pomoći i u lečenju artritisa.

Osim toga, neka prijašnja istraživanja pokazala su da je tamjan koristan u lečenju nekih oblika raka, uključujući rak dojke, debelog creva i prostate, i to zahvaljujući materiji koju sadrži – 3-acetil-11 -keto-betabosvelijskoj kiselini (AKBA).

Nakon jednogodišnjeg laboratorijskog analiziranja te materije, naučnici s Univerziteta „Leicester“ u Velikoj Britaniji su je testirali na nizu ćelija raka jajnika, od kojih su neke bile otporne na hemoterapiju.

AKBA je efikasno uništila ćelije raka jajnika, a naučnike je posebno začudilo to što su otkrili da su ćelije raka koje su pre bile otporne na hemoterapiju nakon primene tamjana postale osetljivije na tu vrstu terapije. Oni stoga smatraju da bi tamjan mogao, biti vrlo koristan za sprečavanje otpornosti na lekove, ali i da bi mogao doprineti da se poboljša postotak preživljavanja pacijentkinja s rakom jajnika u kasnom stadiju.

Dobro je i to što tamjan ne proizvodi nikakve nuspojave, a autori ovog istraživanja smatraju da ono ima dovoljno potencijala da se dovede na nivo kliničkog istraživanja te da se u budućnosti razvije u dodatnu terapiju za lečenje raka jajnika.

Komentari
Loading...