Tajna starenja kože

Koža se neprestano obnavlja rastom nove i “svlačenjem” stare, ali naučnici dosad nisu znali na koji način se to događa. Inženjeri i biolozi sa Univerziteta u Šefildu obelodanili su teoriju da se koža služi “uspavanim” matičnim ćelijama koje se “bude” onda kad je to potrebno. Ova teorija mogla bi da pomogne ne samo u borbi protiv starenja kože već, možda, i u lečenju raka kože.

05a

Istraživači su uz pomoć kompjuterskih modela testirali tri naučne teorije, ali je kompjuterska simulacija potvrdila samo ovu navedenu. Prema njoj, populacija “uspavanih” matičnih ćelija smeštena je u najnižem sloju kože, ali se stalno deli na nove ćelije. Te “uspavane” ćelije mogu da budu pozvane u akciju ukoliko je koža oštečena, ili ako se broj drugih vrsta zrelijih ćelija kože smanjuje, što obezbeđuje da se koža stalno regeneriše, u svim uslovima.

Simulacija je takođe pokazala da se vremenom broj uspavanih ćelija smanjuje, što objašnjava opadanje sposobnosti regeneracije kože sa starenjem. Naučnici objašnjavaju da se svaki put kad se ćelije probude da bi izlečile neku ranu ili obnovile zalihe drugih c´elija, neke od njih više ne vraćaju u stanje mirovanja, pa se populacija uspavanih matičnih ćelija s godinama smanjuje.

planeta.rs

Komentari
Loading...