Generic filters
Exact matches only

Tai Či Čuan

0

Tai Či Čuan je kineska borilačka veština čiji je glavni cilj zdravlje i dug život. Tai Či Čuan je nastao u hramu Šao Lin, u Kini, kao potreba monaha koji su dugo meditirali i telesno postajali vrlo slabi. Tai Či Čuan se smatra kao podsistem Kung Fu-a , ali ne kao borilačka veština već kao sistem vežbi koja krepi duh i telo i vraća, oporavlja i obnavlja snagu, vitalnost, energiju tela i uma.

tai

U sadašnjici se Tai Či Čuan uglavnom upotrebljava za oslobađanje od stresa, a zvanično je priznat kao promoter i stimulator boljeg zdravlja. Podesan je i za mlade i stare, muškarce i žene, zdrave i bolesne.

Ravnoteža duha

Grafički izraz Tai Čia je poznati simbol jin-jang – krug podeljen linijom u obliku latiničnog slova “S“ u dva ribolika polja, crno i belo polje sa dva kružića, beli kružić u crnom polju i crni kružić u belom polju. Prva dva ideograma TAI ČI – pojam iz kineske filozofije koji ima mnogo značenja. Jedno od značenja ovog znaka je “Vrhovna konačnost “ odnosno beskonačnost, vrhunac, savršenstvo. ČUAN – znači šaka, kretanje, vežba. Tako da Tai Či Čuan, doslovan prevod kineskih ideograma, znači: vrhovna, konačna šaka, vežba.

Na osnovu spisa i drugih podataka, smatra se da je ova veština stara čak 2.500 godina. Ono što je odlikuje jeste niz sporih, meditativnih pokreta tela koji su inicijalno imali za svrhu samoodbranu i promovisanje unutrašnjeg mira i staloženosti.

Tai Či Čuan kao vežba za zdravlje poboljšava protok unutrašnje energije kroz telo i ističe korektnu formu izvođenja svih pokreta i osećanje svih pokreta. Vežba se vrlo sporo i nežno – ne postoji opasnost od povreda.

ti

Tai vežbanje

Upotreba vežbi Tai Či Čuan-a praktično je neograničena. One se mogu koristiti kao preventiva, kao pomoć u lečenju i zaustavljanju već postojeće bolesti, u korekciji mnogih problema kao što su loše držanje tela (mogući uzrok mnogih problema), slabog i nepravilnog disanja (kiseonik – važan za funkcije mozga i celog tela), raznih problema zavisnosti, kod stresa, depresije, slabe vitalnosti organizma, hroničnog umora, itd.

Vežbanje Tai Či Čuan-a održava u dobrom stanju i zdravlju kosti, zglobove, kičmu, tetive, mišiće i unutrašnja tkiva, harmonizuje funkcije nervnog sistema, disanja, cirkulacije, varenja, endokrinog sistema, itd.

Medicinska istraživanja potvrđuju delotvornost ovih vežbi, kao neku vrstu terapije. Osim opšteg poboljšanja zdravstvenog stanja koje nastaje redovnim vežbanjem, na nekim tradicionalnim školama napredni učenici se uče i tradicionalnoj kineskoj medicini.

Tai Či Čuan – veština harmonije i relaksacije uma i tela dobila je svoj dan – 10. april 1999. godine proglašen je za Svetski dan Tai Či Čuan-a.

Autor: dr Dragan Zlatanović

 

 

Komentari
Loading...