SVETSKI DAN SRCA: Od infarkta u Srbiji svakog dana umre 15 ljudi

Oko 80 odsto prevremene smrtnosti moglo bi da se spreči kontrolom nekoliko glavnih faktora rizika: pušenje, nepravilna ishrana i fizička neaktivnost

srce-shutterstock-1384774342-399057

BEOGRAD – U svetu se danas obeležava Međunardni dan zdravlja srca, a svaki drugi poziv koji je protekle noći primila Hitna pomoć u Beogradu bio je zbog hipertenzije, rekla je portparolka Nada Macura.U Beogradu je Hitna pomoć u noći između nedelje i ponedeljka imala ukupno 121 intervenciju.

“Za nas je uobičajeno da imamo jako puno intervencija zbog bolesti srca i tako veliki broj poziva govori da je krajnje vreme da poslušamo preporuke i otklonimo faktore rizika kako bi našem emotivnom i fizičkom organu omogućili da nesmetano radi”, ukazala je Macura.

I u drugim gradovima u Srbiji, poput Kragujevca i Novog Sada, pomoć su najčešće tražile osobe koje pate od visokog krvnog pritiska i koje su se žalile na bol u grudima. Od infarkta u Srbiji svakodnevno umre 15 osoba, rečeno je nedavno na tribini o prevenciji kardiovaskularnih bolesti i smanjenju smrtnosti u Beogradu, dok širom sveta za godinu dana umre 17 miliona ljudi.

Svetski dan srca je ustanovljen 2000. godine sa ciljem da informiše ljude da su bolesti srca i krvnih sudova vodeći uzrok obolevanja i umiranja u celom svetu. U Svetskoj zdravstvenoj organizaciji upozoravaju da bi oko 80 odsto prevremene smrtnosti moglo da se spreči kontrolom nekoliko glavnih faktora rizika: pušenje, nepravilna ishrana i fizička neaktivnost.

Stručnjaci su istakli da je zabluda da od bolesti srca i šloga oboljevaju samo starije osobe, osobe muškog pola i bogati slojevi stanovništva, ukazavši da je infarkt najčešći uzrok smrti i kod žena. Podaci Instituta za javno zdravlje “Dr Milan Jovanović Batut” pokazuju da je u 2013. godini od infarkta umrlo 5.335 ljudi, od kojih 30 odsto nije navršilo 65 godina.

 

Beta

Komentari
Loading...