Generic filters
Exact matches only

Svetski dan obolelih od psorijaze-VIDEO

Psorijaza je sistemska inflamatorna bolest koja značajno utiče na kvalitet života, posebno pacijenata sa težim oblikom bolesti.

 

Izražene promene na koži nisu jedina manifestacija bolesti, već se kod težih oblika mogu javiti pridružene bolesti kao što su: psorijazni artritis, dijabetes tipa 2, kardiovaskularna oboljenja, metabolički sindrom, depresija i Kronova bolest.

Danas se obeležava Svetski dan obolelih od psorijaze. Globalna prevalenca je oko 2%, što bi značilo da u Srbiji ima oko 140.000 obolelih od ove nezarazne hronične bolesti.

Oko 30% pacijenata ima umerenu i tešku formu psorijaze koja se mora lečiti sistemskom terapijom, uključujući i biološke lekove.

Pacijentima obolelim od najtežih oblika psorijaze u Srbiji već dve i po godine dostupna je biološka terapija o trošku Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje.

Prof. dr Mirjana Milinković Srećković, dermatovenerolog, istakla je da pacijenti u Srbiji često nisu adekvatno lečeni, posebno pacijenti sa umerenom i teškom psorijazom, iako se klasična sistemska terapija već decenijama primenjuje, a biološki lekovi su dostupni o trošku RFZO od aprila 2019. godine.

“Još uvek većina pacijenata nepotrebno pati od ozbiljnih simptoma i znakova psorijaze. Biološka terapija je visoko efikasna, dobro se podnosi i komforno dozira kao potkožna injekcija jednom mesečno ili jednom u tri meseca”.

U Srbiji su pored dostupnih bioloških lekova, registovani i novi biološki lekovi, koji pokazuju još veću efikasnost lečenja, uz odličan bezbednosni profil i komforno doziranje.

Pacijenti i dermatolozi se nadaju, da će se novi biološki lekovi uskoro naći na pozitivnoj listi Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, čime bi se podigao kvalitet i efikasnost lečenja, povećala radna sposobnost i produktivnost obolelelih, a na taj način direktno smanjio uticaj na troškove koji se odnose na lečenje, hospitalizaciju i odsustvo sa posla obolelih od psorijaze.

Foto Unsplash
Autor/Izvor Mondo.rs
Komentari
Loading...