Generic filters
Exact matches only

Svetski dan borbe protiv side 2012

0
01. decembar Svetski dan borbe protiv side obeležava se od 1988. godine, zahvaljujući viziji i ideji Jamesa W. Bunna i Thomasa Nettera, dvojice javnih govornika Globalnog Programa o Aidsu. Od tada, pa sve do danas, širom sveta se na ovaj dan dešavaju razni programi i načini podrške obolelima, kao i prikupljanje novca za finansiranje pronalaženja leka ovoj smrtonosnoj pošasti modernog doba.
sida

Prema zvaničnim podacima, HIV je u Srbiji prisutan već 27 godina i do sada je od te bolesti preminulo 1100 osoba. Do novembra prošle godine, registrovano je 2692 osoba inficiranih virusom HIV-a, dok se pretpostavlja da gotovo toliki broj osoba i ne zna da je nosilac virusa. Kada je u pitanju globalna statistika, procene govore da je, samo tokom prošle godine, od side umrlo oko 1.7 miliona ljudi.

Ove godine, slogan Svetskog dana borbe protiv side biće „Ne možeš da znaš dok se ne testiraš“ i u to ime, u više od 30 gradova biće organizovan „Karavan testiranja“ u okviru kojeg će građani moći da dobiju savete i testiraju se na HIV u kombi vozilima, kao i u nekoliko studentskih domova i domova zdravlja, saopštio je Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“.

Podizanje svesti je jedan od najsnažnijih alata kojim raspolažemo svi – i kao pojedinci i kao institucije – u borbi protiv bolesti koja odnosi sve više života. Statistike govore i da se starosna granica obolelih smanjuje, pa tako imamo zabeležene slučajeve o HIV pozitivnim tinejdžerima uzrasta 13 i više!

Svake godine, borba protiv side obeležava se novom temom koja je, od 2011. postala univerzalna – Getting To Zero – sa planom da do 2015-te nema novih osoba zaraženih HIV-om. Tada je osmišljena i lista ciljeva za ispuniti do 2015-te godine, a koja kaže:

1. smanjiti prenošenje HIV-a seksualnim putem za polovinu, uključujući i mlade, LGPB populaciju i seksualne radnike

2. eliminisati vertikalnu transmisiju (sa majke na dete) i smanjiti smrtnost majki za polovinu

3. sprečiti nove HIV infekcije među ljudima koji koriste drogu

4. ustanoviti univerzalni pristup antiretrovirusne terapije za osobe koje žive sa HIV-om, koje imaju pravo na lečenje

5. smanjiti smrt uzrokovanu tuberkulozom kod osoba koje su HIV pozitivne za polovinu

6. da svi ljudi koji žive sa HIV-om, kao i domaćinstva pogođena ovim virusom imaju podršku i pristup osnovnoj zdravstvenoj zaštiti i da budu uključeni u svim nacionalnim strategijama socijalne zaštite izleciti sidu

7. smanjiti za polovinu kaznene zakone i mere koje se tiču prenošenja HIV virusa, seksualnog rada, korišćenja droga ili homoseksualnosti na način koji blokiraja efikasne odgovore tj. borbu protiv HIV-a

8. smanjiti za pola ograničenja vezana za ulazak, boravak i prebivalište osoba sa HIV-om u zemljama gde takva ograničenja postoje

9. specifične potrebe devojaka i žena zaraženih HIV-om da su obrađene u najmanje pola svih nacionalnih HIV odgovora tj. strategija

10. nulta tolerancija prema rodno zasnovanom nasilju

Teme Svetskog dana borbe protiv side tokom godina
1988 Communication
1989 Youth
1990 Women and AIDS
1991 Sharing the Challenge
1992 Community Commitment
1993 Act
1994 AIDS and the Family
1995 Shared Rights, Shared Responsibilities
1996 One World. One Hope.
1997 Children Living in a World with AIDS
1998 Force for Change: World AIDS Campaign With Young People
1999 Listen, Learn, Live: World AIDS Campaign with Children & Young People
2000 AIDS: Men Make a Difference
2001 I care. Do you?
2002 Stigma and Discrimination
2003 Stigma and Discrimination
2004 Women, Girls, HIV and AIDS
2005 Stop AIDS. Keep the Promise
2006 Stop AIDS. Keep the Promise – Accountability
2007 Stop AIDS. Keep the Promise – Leadership
2008 Stop AIDS. Keep the Promise – Lead – Empower – Deliver
2009 Universal Access and Human Rights
2010 Universal Access and Human Rights
2011 Getting to Zero
2012 Getting to Zero
2013 Getting to Zero
2014 Getting to Zero
2015 Getting to Zero

Borba protiv side obeležava se i promo kampanjama širom sveta; na našoj Facebook stranici možete pogledati i neke od dosadašnjih postera sa temom borbe protiv aidsa.

 

 

 

Komentari
Loading...