Svetski dan borbe protiv dijabetesa

14. novebar je Svetski dan borbe protiv dijabetesa koji je ustanovljen 1991. godine na inicijativu Međunarodne dijabetes federacije (IDF) i Svetske zdravstvene organizacije, sa ciljem podizanja svesti opšte populacije o dijabetesu.

stop

Prema pisanju Agencije Tanjug, a na osnovu podataka IDF-a i Instituta za javno zdravlje Srbije „Batut“ – Registra za dijabetes, u Srbiji oko 600 000 ljudi boluje od dijabetesa – tj. 8,2 odsto stanovnika; u svetu čak 366 miliona, a broj obolelih je u stalnom porastu. Neke procene govore da će se za 20 godina broj obolelih povećati na više od 552 miliona, što je više nego zabrinjavajuće.

Šta je dijabetes?

Dijabetes je hronična metabolička bolest koju karakteriše povećana koncentracija šećera u krvi (hiperglikemija), usled poremećaja u lučenju insulina i njegovom dejstvu. Tokom trajanja bolesti, ova hronično povećana koncentracija glukoze u krvi dovodi do poremećaja funkcija različitih organa, čineći šećernu bolest vodećim uzrokom slepila u svetu, srčanog i moždanog udara, amputacija, kao i popuštanja funkcije bubrega.

Zbog velikog broja obolelih od dijabetesa u svetu i visoke učestalosti ozbiljnih komplikacija koje prate ovu bolest, dijabetes je jedan od vodećih javno-zdravstvenih problema, hronična i neizlečiva bolest sa smrtnim ishodom ako se ne otkrije i ne leči na vreme.

Tip 2 dijabetesa, koji čini preko 90 odsto obolelih od šećerne bolesti, svake godine se u našoj zemlji dijagnostikuje u proseku kod 16.000 osoba i češće se otkriva kod osoba ženskog pola, uglavnom posle navršene 40. godine života. Nažalost, tip 2 dijabetesa više nije redak slučaj ni kod mlađih osoba, gojazne dece i adolescenata, a zbog blagih i gotovo neprimetnih simptoma, često godinama prođe neopaženo – što znači da veliki broj osoba i ne zna da je obolelo od dijabetesa, dok se ne pojave komplikacije poput bolesti srca i krvnih sudova, bolesti oka, bubrega i nervnog sistema.

Iz tog razloga je izuzetno važno raditi na preventivi, informisanju o rizicima i stalnoj edukaciji građana, kako bi se podigla opšta svest i eventualna bolest otkrila na vreme. Jedino tako i uz stalno poboljšanje kvaliteta zdravstvene zaštite, bolest je moguće kontrolisati i tako dovesti do smanjenja smrtnosti i novih oboljenja.

 

 

Komentari
Loading...