Svet bez raka: vitamin B17

Rak je posledica hroničnog poremećaja metabolizma koji nastaje ako u ishrani nedostaje jedan vitalni sastojak.

b17

Polazeći od ove pretpostavke američki biohemičar Ernst. T. Krebs sredinom prošlog veka izdvojio je hemijsku supstancu za koju se ispostavilo da može razoriti ćelije raka.

Reč je o vitaminu B17 (koji se takođe naziva amygdalin ili laetril).

Iako je Krebs kroz svoja istraživanja uspeo dokazati učinkovitost laetrila, ceo koncept lečenja raka uz pomoć nekakvog ‘vitaminskog pripravka’ izvrgnut je ruglu i proglašen pukom besmislicom.

Po uobičajenom obrascu, FDA je ubrzo pokrenula masovnu kampanju protiv tog jeftinog i lako dostupnog leka, temeljenu na tvrdnji da je vitamin B17 izuzetno opasan, jer sadrži cijanid.

Pritom su, nekako, zaboravili spomenuti da hrana koju svakodnevno konzumiramo, takođe sadrži brojne prirodne otrove, pa smo još uvek živi i zdravi, zahvaljujući pukoj činjenici što su količine toksina koje unosimo u organizam, neškodljive za zdravlje.

Zabranama i zastrašivanju vezanim uz uporabu vitamina B17 i nije se za čuditi, uzme li se u obzir koliko ljudi dobro živi na temelju prihoda od proizvodnje i prodaje farmaceutskih lekova za rak.

Srećom, među lekarima je bilo dovoljno entuzijasta koji su tokom proteklih godina u praksi uspeli potvrditi Krebsov koncept i tako izlečiti mnoge obolele.

Između ostalog, zanimljivo je spomenuti da je na temelju više istraživanja ustanovljeno kako Eskimi, pripadnici plemena Hunza, kao i pripadnici ostalih izoliranih zajednica širom sveta, koji jedu hranu bogatu vitaminom B17, nikada ne obolevaju od raka.

Šta je vitamin B17

Vitamin B17 (laetril, amygdalin) je prirodni sastojak, koji se nalazi u mnogim namirnicama.

Amygdalin je prvi put otkriven 1830. u gorkom bademu. Ernst. T. Krebs, Jr. (1912 – 1996) je bio hemičar koji je prvi promovisao amygdalin kao lek protiv raka početkom 1950 godine.

Vitamin B17 u većim količinama možete pronaći u…

 • divljim kupinama
 • trešnjama
 • ribizlama
 • košticama jabuke, kruške i šljive
 • košticama marelice, breskve i nektarine
 • bobu, mung dalu
 • gorkim bademima
 • indijskom oraščiću
 • australijskom orahu (macadamia)

U nešto manjim količinama ima ga u…

 • grožđicama
 • dudu
 • dunji
 • jagodi
 • malini
 • semenkama lana
 • prosu, ječmu, heljdi
 • leći, crvenom grahu, maunama
 • Ipak, najveća koncentracija vitamina B17 je u koštici kajsije.

kaj

Kako vitamin B17 deluje na ćelije raka

Laetril se sastoji od 1 molekule benzaldehida, 1 molekule hidrocijanida i 2 molekule glukoze.

Benzaldehid i cijanid su otrovni elementi, ali u spoju vitamina B17 s molekulama glukoze su inertni i nemaju toksično delovanje.

Da bi se cijanid i benzaldehid mogli osloboditi iz vitamina B17, potrebno je da dođu kontakt sa specifičnim enzimom beta-glukozidazom (betaglucosidase). Ovaj enzim je prisutan svugde u ljudskom telu, ali najviše ga ima u ćelijama raka (do 3000 puta više).

Princip delovanja je jednostavan: ćelije raka za svoj rast trebaju ogromne količine energije, odnosno glukoze.

Kad unosite vitamin B17, ćelije raka apsorbiraju molekule glukoze iz vitamina B17, a s enzimom beta-glukozidazom ‘otključavaju’ benzaldehid i cijanid iz vitamina B17, uzrokujući vlastitu smrt.

Zahvaljujući velikoj koncentraciji enzima beta-glukozidaza vitamin B17 je izrazito smrtonosan za ćelije raka, dok za ostale zdrave ćelije nije toksičan.

Princip rada vitamina B17 podseća na trojanskog konja: ćelije raka se polakome za glukozom, a kad je apsorbiraju budu terminirane.

Kako koristiti vitamin B17

Za preventivu, dovoljno je redovno jesti hranu bogatu vitaminom B17. Na primer, pojedete li dnevno tri jabuke s košticama, opskrbit ćete organizam dovoljnom količinom B17 za dnevne potrebe.

Što se konzumiranja semenki kajsije tiče, zdrav razum nalaže da ih se odjednom ne pojede više nego što bismo pojeli svežih kajsija.

Dakle, kad pojedete kajsiju, razbijete košticu pa sažvačite i bademastu jezgru. Općenito, preporučuje se konzumiranje 5-7 semenki kajsija na dan.

Oboleli od raka tokom dana bi trebali uzimati jednu do dve semenke na sat,ali ipak najbolji rezultati postižu  konzumiranjem 3-5 semenki svakih sat vremena tokom dana.

Ipak, to uveliko varira od osobe do osobe, zavisno od telesne težine. Kao smernica, može se uzeti 1 semenka na svakih 4,5 kg. telesne težine.

Preporučuje se da ne uzimate više od 35 koštica kajsije dnevno.

Kao preventiva laetril je pokazao stopostotnu učinkovitost, ali šta je sa obolelima? Mogu li se oni izlečiti uzimanjem vitamina B17?

MOGU, pod uslovom da njihovi vitalni organi dotad nisu nepopravljivo oštećeni prethodnim tretmanima, poput hemoterapije i zračenja.

Od Krebsovog otkrića 1952 godine, do danas, beleži se na hiljade izlečenja malignih bolesti u terminalnoj fazi, uz pomoć laetrila. Većina njih opisana je u 30-tak objavljenih radova s potpisom uglednih lekara.

U terapijske svrhe laetril se može uneti u organizam konzumiranjem semenki ili ulja kajsije, ili u tabletama i injekcijama laetrila.

B 17 uistinu bismo mogli nazvati vitaminskom bombom koja ima sposobnost razaranja ćelija raka, ali ne smemo ispustiti iz vida da terapija tim vitaminom sama po sebi neće izlečiti rak, iz jednostavnog razloga što je pojava te bolesti posledica ukupnog poremećaja metabolizma.

U skladu s tim, pri lečenju raka neophodno je celo metabolizam dovesti u red.

Treba pripomoći ukupnom metaboličkom terapijom koja se temelji na unosu enzima i cinka. Bez enzima i cinka, lečenje laetrilom neće biti uspešno. Pored toga, preporučuje se uzimanje magnezijuma, selena, mangana, te vitamina C, A, E, B6, B9 i B12.

Često nas zdravstveni problemi teraju u potragu za prirodnim rešenjima.

Komentari
Loading...