Generic filters
Exact matches only

Sve vrste promena na grliću materice

Grlić materice je struktura koja se nalazi na dnu vagine i predstavlja ulazak u materičnu šupljinu.

uu

Benigne promene grlića materice mogu da budu neke od sledećih:

Endocervikalni polipi (izraštaji koji se nalaze u cervikalnom kanalu) se najčešće nalaze tokom pete decenije života kod žena. Često su asimptomatski, ali mogu da prouzrokuju pojavu beličastog sekreta i bolne seksualne odnose. Endocervikalni polipi mogu da budu fibrozni, mukozni, mišićni, vaskularni… Njihovo lečenje podrazumeva otklanjanje polipa u ambulantnim uslovima, dok veći polipi mogu zahtevati hirurško lečenje.

Mikroglandularna hiperplazija označava polipe veličine 1-2cm. Najčešće se javlja kod žena koje koriste oralne kontraceptive, ali se može javiti u trudnoći i nakon porodjaja. Ova promena može makrospski da liči na karcinom pa je potreban histopatološki pregled.

Skvamozni papilomi grlića materice su benigni solidni tumori koji se nalaze sa vaginalne strane sluzokože grlića materice. Najčešće su mali, oko 5 mm u prečniku i liče na kondilome. Leče se ambulantnim uklanjanjem

Leiomiomi predstavljaju benigne tumore porekla glatkih mišićnih ćelija koji predstavljaju oko 8% svih glatko-mišićnih tumora uterusa. Najčešće su dimenzija 5-10mm i mogu da budu udruženi sa sličnim tumorima na telu materice. Njihovo uklanjanje je predvidjeno samo za slučajeva kada prave simptome.
Ostaci mezonefronskog kanala predstavljaju urodjene mane kod kojih postoje ostaci pomenutog kanala na 3h i 9h na cerviksu. Obično su ove strukture samo nekoliko mm u prečniku i teško su vidljive

Endomterioza predstavlja nalaz endometrijuma (sluzokože materice) na mestima gde ne bi trebalo da je bude, u ovom slućaju na grliću materice. Najčešće su promene od 1-3mm u prečniku i mogu da budu plavičasto-crvenkasteo obojene.

Adenofibromi predstavljaju benigne tumore žlezdanog porekla koji sadrže vezivno tkivo. Veoma liče na već pomenute polipe.

Hemangiomi predstavljaju benigne tumore porekla krvnih sudova kao i na ostalim lokalizacijama u telu. Često mogu da prouzrokuju vaginalno krvarenje, naročito pri seksualnom odnosu. Leče se kauterizacijom, ili hirurškim putem, u zavisnosti od njihove veličine.

Drugima se dopalo i ovo:

Komentari
Loading...