Sve što trebate znati o žgaravici

Probavni sistem čini više organa: usta i ždrelo, jednjak, želudac, tanko i debelo crevo.
žga

Hrana koju uzimamo prolazi put od usta do debelog creva, dug čak oko šest metara.
Probava počinje već u ustima. Zalogaji se usitnjuju žvakanjem i mešaju sa slinom.
U slini se nalazi enzim alfa – amilaza, koji pospešuje probavu hrane. Prožvakani zalogaji kroz jednjak stižu u želudac. Tamo se uz pomoć želudačnih sokova, pre svega hloridnih kiselina koje izlučuju žlezde iz želudačnog omotača, hrana dalje razgrađuje.
Nakon jednog do pet sati, zavisno o sastavu obroka, nastala „kaša“ odlazi otvaranjem vratarnika u pravilnim razmacima.

Evo šta bi trebalo da znate o žgaravici:

Kako dolazi do žgaravice?

Zdrava želudačna sluznica u dodiru sa hranom izlučuje odgovarajuću količinu hloridnih kiselina. Te su kiseline potrebne u prvom stadijumu razgradnje hrane.
Želudačna sluznica u normalnom je slučaju dobro zaštićena od kiselina koje sama izlučuje. Ali, kod pojačane proizvodnje kiselina – nakon preobilnog ili masnog obroka, preterane konzumacije kafe, alkohola ili duvana, kod pritiska na želudac (trudnoća) ili u stresnim situacijama – želudačni sokovi ulaze u donji deo jednjaka, izazivajući peckanje, odnosno žgaravicu.

Šta pomaže kod žgaravice?

Ako često patite od žgaravice, trebali biste smanjiti unos masnih namirnica, kafe i alkohola, te po mogućnosti (ako ste pušač) prestati pušiti. Preporučuje se dnevni unos hrane rasporediti na nekoliko manjih, laganijih obroka. Vrlo je važno dugo i polako žvakati zalogaje, čime se pospešuje proces razgradnje hrane. Patite li od viška kilograma, trebali biste smršati. Hrana koja sadrži šećer te namirnice koje izazivaju kiselu reakciju u organizmu, poput voćnih sokova, takođe bi trebalo izbegavati. Ako vam se želudačne tegobe javljaju tokom noći, spavajte na povišenom jastuku, tako da je glava položena iznad visine trupa.

Koje lekove koristiti?

U apotekama postoji veliki izbor proizvoda koji pomažu kod pojačane želudačne kiseline i žgaravice. Dele se u dva osnovna tipa: antacidi koji neutrališu višak kiseline u želudcu, dok H2 – antagonisti deluju već na samu proizvodnju želudačne kiseline, tako da je koče i ublažavaju njeno lučenje. Postoje i prirodni preparati, kao oni na bazi kamilice, koji blagotvorno deluju na želudačnu sluznicu. U svakom slučaju lekove ne biste trebali uzimati bez dogovora sa doktorom, a upotrebljavajte ih samo povremeno.
Imajte na umu da dugotrajni višak želudačne kiseline može upozoravati i na neki ozbiljniji zdravstveni problem.

Komentari
Loading...