Generic filters
Exact matches only

Sve o urinarnim infekcijama

Pošto su ovakve vrste infekcija česte kod dece i kod odrasli odlučili smo vam predstavit sve o urinarnim infekcijama što možda do sada niste znali.

 

er

Ešerihija koli je široko rasprostranjena bakterija. Ešerihija koli je gram-negativna bakterija, štapićastog oblika, koja naseljava creva čoveka i životinja. Predstavlja deo crevne flore i neophodna je za proces varenja i sinteze nekih supstanci (npr. vitamin K). Ešerihija koli je i indikator zagađenosti voda fekalijama, jer se velike količine (trilioni) izbacuju dnevno fecesom samo jednog čoveka. Jedan je od najčešćih uzročnika bakterijskih infekcija čoveka. Može izazvati infekcije gastrointestinalnog, urogenitalnog trakta, sepsu, meningitis (kod novorođenčeta), zapaljenje pluća itd.

Iako pripada normalnoj crevnoj flori, veliki broj bakterijskih infekcija čoveka upravo je izazvano ovom bakterijom, često kod osoba sa oslabljenim odbrambenim sistemom-fakultativni patogenitet. Infekcije ovom bakterijom mogu biti intestinalne (crevne) ili ekstraintestinalne: infekcije urogenitalnog trakta, sepsa, zapaljenje pluća itd.

Infekcije creva su najčešće izazvane jednim od sledećih pet tipova (serovara) ešerihije koli:

  • enteropatogena ešerihija koli (EPEK)  Izaziva dijareju novorođenčadi pretežno u zemljama u razvoju. Može da se uz pomoć adhezivnog faktora EAF (EPEK adhezivni faktor) zakači za epitelne ćelije creva i tu sekretuje toksične supstance u ćelije creva (enterocite).
  • enterotoksična ešerihija koli  Njen patogenitet počiva na enterostoksinima koje oslobađa. Jedan tosin je osetljiv na temperaturu, pod čijim uticajem se inaktiviše, dok je drugi stabilan. Ovi toksini stimulišu aktivnost adenil ciklaze, odnosno guanil ciklaze, čime se stvara cAMP i cGMP usled čega se stimuliše sekrecija i blokira reapsorpcija nekih jona u lumenu creva, što dovodi do dijareje. Čest je uzročnik dijareja na putovanjima.
  • enteroinvazivna ešrrihija koli  Ovaj tip ešerihije koli može da prodre kroz sluzokožu creva i da na taj način izazove njeno zapaljenje uz pojavu krvarenja i defekata sluzokože creva, što dovodi do jednog oblika dizenterije.
  • enterohemoragična ešerihija koli   Izaziva hemoragični kolitis (zapaljenje creva) i hemolitiči uremijski sindrom (HUS). Ove bolesti su izazvane adhezijom bakterija za enterocite i lučenjem posebnih toksina, vero toksina.
  • enteroagregativna ešerihija koli   Može da izazove kod novorođenčadi dijareju.

Korisne vrste Ešerihije koje normalno žive u našem probavnom traktu proizvode vitamn K i štite nas želudac od drugih otrovnijih bakterija.

Sve vrste Ešerihija coli bakterije su specifične za okolinu u kojoj su se razvile i mogu se laboratorijskim putem lako razvrstati. Zbog toga je relativno lako utvrditi da li je infekcija došla od životinja, ljudi ili ptica.

Zahvaljujući genetskom inženjeringu ešerihija koli se koristi za masovnu proizvodnju supstanci poput insulina , aminokiselina, proteina itd.

Na primer, ako je uzrok infekcije ili epidemije zagađena voda iz bunara, može se utvrditi da li je voda zagađena ljudskim, životinjskim ili ptičijim izmetom. Na primer fekalije iz štale mogu podzemnim putem dospeti u bunar, kao i fekalije iz septičkih jama.

Vrsta Eserihije može da se promeni mutacijom u organizmu i postane štetna kako za životinje tako i ljude. Kod zdravih osoba te mutacije se uglavnom završe prolivom i iščeznu same od sebe.

O157:H7 i O111:B4 mogu da izazovu veće posledice, pa i smrt kod starijih osoba i dece koja već imaju problema sa imunitetom organizma.

U normalnim okolnostima Ešerihija koli će nastaniti probavni trakt novorođene bebe u roku od 40 do 45 sati od rođenja putem vode, hrane, ili osobe koja je u kontaktu sa bebom. Ovo je sasvim normalan proces i Eserihija je korisna bakterija našeg organizma, to jest, ukoliko ne mutira i postane jedna od štetnih vrsta.

U, da tako kažem, nenormalnim okolnostima Ešerihija koli može da izazove infekcije, kako urinarnog, tako i probavnog trakta, a u nekim slučajevima i meningitis. U retkim slučajevima može da izazove i druge bolesti kao upalu pluća i neka septička obolenja.

Druge bakterije

Hlamidija /Chlamydia/ i Mikroplazma /Mycoplasma su još dve bakterije koje pored Eserihije coli mogu da izazovu urinarne infekcije. Tretman za oslobađanje od ovih bakterija je sličan tretmanu za rešavanje Eserihija coli bakterije.

Međutim ove dve bakterije se uglavnom prenose seksualnim odnosima pa je tretman oba partnera neophodan.

Streptokoka B /B-Streptococcus/ u retkim slučajevima može biti uzrok urinarne infekcije. Ova bakterija je drugačija od drugih bakterija. Streptokoka može da se naseli u organizmu, a da se nosioc bakterije ne zarazi, ili razboli. Odrasli mogu da nose ovu bakteriju u probavnom, urinarnom i genitalnom traktu. Oko 20% trudnica su nosioci ove bakteriju u vaginalnom traktu. Ova vrsta takozvane kolonizacije u ljudskom telu obično je bezopasna. Međutim ako se iz nekog razloga desi da Streptokoka stigne u krvotok može biti i smrtonosna.

Kod osoba sa oslabljenim imunitetom koji je izazvan rakom ili hroničnom bolesti može doći do infekcije Streptokokom.

Stafilokoka /Staphylococcus Taphylococcus Saprophyticus/ boravi u urinarnom traktu od oko 5% zdravih žena i muškaraca. Stafilokoka je drugi najčešći uzrok urinarnih infekcija kod sexualno aktivnih žena i devojaka. Ovu vrstu Stafilokoke treba razlikovati od stafilokoke koja izaziva infekcije kože. U prirodnmoj medicini tretira se na gotovo isti način kao Ešerihija.

Simptomi infekcija urinarnog trakta (UTI)

Interesantno je da neke osobe sa infekcijom urinarnog trakta neće imati nikakve simptome, ali većina ce imate bar neke od njih. Simptomi su, često mokrenje sa peckanjem u predelu bešike i mokraćnih kanala.

Nije neobično da se oseća bol i dok ne mokrite. Često žene osećaju neprijatan pritisak iznad pubične kosti, a neki muškarci osećaju pritisak u rektumu.

Često se dešava da osobe koje imaju urinarne infekcije imaju česte potrebe za mokrenjem iako izmokre samo male količine urina.
Sam urin može da izgleda mutan, čak i crvenkast ako postoje tragovi krvi u mokraći. Uglavnom urinarne infekcije koje su zahvatile bešiku i mokraćne kanale ne izazivaju povišenu temperaturu. Ukoliko se temperatura povisi infekcija je verovatno došla i do bubrega.

Simptomi infekcija bubrega su: bol u leđima, ispod rebara, vrtoglavica ili povraćanje.

Za razliku od odraslih deca će verovatnije imate povišenu temperaturu kod urinarnih infekcija.

Komentari
Loading...