Sve o transplantaciji kose

U većini slučajeva postoji genetska predispozicija za gubitak kose, ali postoje i drugi razlozi, kao što su opekotine i traumatske povrede, te gubitak kose kao posledica lečenja malignih bolesti.

hair_transplant

Kosa je oduvek bila ponos ljudi. Ako to shvatimo, onda je lako razumeti ljude kod kojih gubitak kose često izaziva teške emocionalne patnje i zbog čega ljudi traže transplantaciju kose.

Današnje tehnike restauracije kose uključuju uzimanje kose sa mesta gde je ima „u višku“ i transplantuje na mesta gde je kosa proređena ili je nema više.

Postoje osobe kod kojih nije moguća operacija jer je površina glave bez kose veća od površine zone sa koje se može transplantovati kosu.
U nekoliko svetskih centara radi se na polju inženjeringa tkiva u nameri kloniranja folikule dlake ili drugim metodom, uspevanja u kulturi tkiva i multipliciranja folikule dlake u laboratorijskim uslovima.

U većini slučajeva, najčešće kod muškaraca, postoji genetska predispozicija za gubitak kose, ali postoje i neki drugi razlozi za gubitak kose. Neki od tih razloga su opekotine i traumatske povrede, te gubitak kose kao posledica lečenja malignih bolesti.

Ne treba zaboraviti da se osim gubitka kose ma glavi transplantacija folikula dlake može raditi i kod nedostatka dlaka na bradi, brkovima i obrvama.

Pre transplantacije hirurg mora imati dobru komunikaciju i razumijevanje sa pacijentom, te objasniti pacijentu kako teče ceo postupak i kakve rezultate može očekivati. Pacijent mora imati realna očekivanja i shvatiti da je gustoća kose limitirana.

Za postizanje najboljih rezultata u nekim slučajevima su potrebna dva ili tri operativna zahvata. Operacija se može raditi u opšoj ili lokalnoj anesteziji. Ako je zahvat rađen pod opšom anestezijom pacijent se hospitalizira na jedan dan, dok u slučajevima lokalne anestezije pacijent može ići kući već nakon 30 minuta, posle zahvata. Mesta uzimanja kose, zatvaraju se hirurškim koncem koji se skida nakon 10 dana. Ožiljak je minimalan i skriven od pogleda pacijentovom kosom. Preživljavanje transplantiranih folikula dlake je preko 95%.

[dfads params=’groups=455&limit=1&orderby=random’]
Komentari
Loading...