Generic filters
Exact matches only

Sve o mladežima

Madeži su dobroćudne izrasline, ali imaju potencijal preobražaja u zloćudnu  poput melanoma.

 

Karakteristike melanoma su promena oblika, boje, veličine, svrab, peckanje ili upala oko madeža. Može se razviti iz dobroćudnog madeža ili na koži gde prethodno nije bila prisutna nikakva izraslina.

Melanom predstavlja rak kože. Započinje u melanocitima – ćelijama koje proizvode pigment melanin koji utiče na boju kože, očiju i kose. Madeži mogu biti rizičan faktor za stvaranje melanoma, ali većina madeža ne pretvori se u melanom.

Melanom se pojavljuje na svim delovima kože, uključujući tabane, dlanove, između prstiju na nogama i rukama te ispod nokata na rukama i nogama, a izuzetno retko može se pojaviti u usnoj šupljini i sinusima što je vrlo teško pravovremeno dijagnostifikovati.

Kada je u pitanju lečenje malignog melanocitnog madeža, najvažnije je otkriti ga na vreme, a zatim odstraniti tumor s tkivom oko tumora radi prevencije ponovnog nastanka.

Melanocitni madež leči se hirurškim odstranjenjem. Većina stručnjaka slaže se kako je za odstranjenje madeža promene < 1 cm dovoljno zahvatiti i lateralnu širinu nezahvaćene kože od 1 cm. Kod većih promena u veličini madeža potreban je i veći hirurški zahvat. Lentigo maligni melanom obično se leči lokalnom ekscizijom i ako je potrebno, presađivanjem kože.

Foto pixabay
Autor/Izvor kucnilekar
Komentari
Loading...