Sve o menopauzi

Menopauza je prirodni deo ženskog ciklusa u životu.

 

Menopauza počinje kada jajnici ne proizvode više jajne ćelije. Proizvodnja ženskih hormona opada najviše u ovom periodu. Hormoni su hemikalije koje stvaraju organi endokrinog sistema i žlezde.

Ove hemikalije dolaze kroz krvotok u druge organe i utiču na određene procese u organima i celokupnom organizmu. U jajnicima se stvaraju dva hormona – estrogen i progesteron, koji regulišu ženski mesečni ciklus. Kako se žena približava srednjem dobu, nivo estrogena počinje da opada.

Reproduktivni organi se postepeno gase, kao što se postepeno aktiviraju tokom puberteta. Mnoge žene će primetiti da im je krvarenje tokom mesečnog ciklusa svetlije, da je ciklus kraći i na kraju će se ciklus i završiti.

Menopauza može trajati od jedne do deset godina, i tokom tog vremena nivo hormona će verovatno varirati. Nekoliko meseci ćete možda imati menstruaciju, nekoliko meseci možda nećete imati. Tokom ovog preioda, pripazite, i dalje možete ostati trudni.

Menopauza najčešće se dešava postepeno, tokom vremena.

Ona se može javiti i iznenada usled uklanjanja jajnika, radijacije ili hemoterapije, poremećaj žlezda ili zbog iznenadne teške bolesti.

Foto pixabay
Autor/Izvor kucnilekar
Komentari
Loading...