Generic filters
Exact matches only

Problem suženog mokraćnog kanala

Problem suženog mokraćnog kanala je vrlo čest kod starih osoba koje su pre više godina prebolele gonoreju – triper.

op

Suženje ne izaziva toliko sama infekcija koliko lekovi koji su upotrebljavani pri lečenju. U ranije doba upotrebljavali su se jaki lekovi za ispiranje mokraćnog kanala, kao što je lapis, koji jako nagrizu i mestimično unište sluzokožu i dublje tkivo mokraćnog kanala. Posle nekoliko godina stvore se u kanalu ožiljci koji ga sužavaju. Kod lakših slučajeva obično se nalaze dva-tri suženja koja nisu jako tvrda, i posle nekoliko pažljivih bužiranja. stanje se znatno popravi. Ali ima suženja koja su vplo tvrda i suze kanal u tolikoj meri da bolesnik mokri u mlazu tankom kao konac, i to uz velike napore. Ponekad mokri kap po kap, dok jednog dana. ne nastane zastoj mokraće. Bešika se proširi usled napornog mokrenja i može dostići velike razmere. Dešava se da bešika dospe do pupka, kao i kod povećanja prostate.

Suženi mokraćni kanal obično je nečist i sadrži manje ili više gnoja. Ovo gnojenje se ne može izlečiti dok se kanal ne proširi bužiranjem ili operacijom.

Kod ovih bolesnika mokraća .je obično mutna, a često postoji i zapaljenje bešike, koje se može lečiti tek pošto mokraćni kanal dobije normalni kalibar, koji dozvoljava uvlačenje sonde u bešiku radi ispiranja. Ređe su komplikacije na bubrežnim karlicama, ali ako nastupe, vrlo. su teške.

Lečenje se sastoji u postepeno sve jačem širenju mokraćnog kanala pomoću tzv. bužija, koje se uvlače u mokraćni kanal 2—3 puta nedeljno, dok se ne dođe do skoro normalnog otvora kanala. Za to vreme bolesniku se daju sulfonamidi i antibiotici protiv infekcije, koja lako može .nastati za vreme bužiranja. Kada su ožiljci vrlo tvrdi, a bužiranje otežano ili nemogućno, pristupa se. operaciji, kada se iseku ožiljci u kanalu. U izuzetnim slučajevima (bešika se mora otvoriti operacijom.

Srodni članci:

Komentari
Loading...