Suvo grožđe- izvor kalijuma i gvožđa

Suvo grožđe je, kada se suši na suncu, potpuno prirodna hrana koja nam dolazi u nekoliko varijanti i boja, u zavisnosti od vrste grožđa koje se suši.

Tradicionalno grožđe sušeno je na suncu, ne sadrži dodatne konzervanse ili stabilizatore i proces takvog prirodnog sušenja odgovoran je za njihovu braon boju. Zlatne, žućkaste grožđice, međutim, suše se u dehidratoru i sadrže sumpor-dioksid kao konzervans i imaju drugačiju boju.

Obe vrste sušenog grožđa su zdrave, i hranljive. Dobar su izvor fitonutrijenata – biljnih jedinjenja koja sadrže antioksidativna i antimikrobna svojstva.

Takođe, suvo grožđe sadrži malo gvožđa i male količine drugih vitamina i minerala, uključujući oko 300 miligrama kalijuma za standardnu porciju od četvrtine šolje.

Ovo suvo voće sadrži još i magnezijum, koji je koristan za zdravlje srca, nervni sistem i mišiće. Ima i oko dva grama vlakana po porciji, što je takođe pogodno za one koji ga konzumiraju.

Ali suvo grožđe je takođe relativno kalorično. Porcija (trećina velike šolje ili ravno-pun dlan) ima oko 130 kalorija, što može biti puno za malu užinu.

Jedna porcija sadrži i oko 24 grama šećera, ali razlika je u tome što je šećer u suvom grožđu, za razliku od slatkiša, prirodan.

Neki proizvođači dodaju šećer ovoj namirnici, pa stručnjaci savetuju da pažljivo birate kakvu namirnicu kupujete.

Suvo grožđe se može jesti samostalno, ali preporučujemo da ga kombinujete sa malo proteina i masti. Na primer, može se dodati u razne vrste salata.

Ako želite da smanjite šećer u vašoj ishrani, koristite suvo grožđe za pravljenje kolača kad god možete, umesto granulisanog ili belog šećera.

Foto pixabay
Autor/Izvor kucnilekar
Komentari
Loading...