Suve smokve kao lek protiv osteoporoze..

Suve smokve izvrsan su izvor minerala, poput kalcijuma, bakra, kalijuma, mangana, gvožđa, selena i cinka.

suuvee

Unosom 100 g suvih smokava dobićete 640 mg kalijuma, 162 mg kalcijuma, 2,03 mg gvožđa. Kalijum je važan sastavni deo ćelija i telesnih tečnosti koji pomaže u kontroli otkucaja srca i krvnog pritiska. Bakar je, kao i gvožđe, potreban u proizvodnji crvenih krvnih ćelija i za ćelijsku oksidaciju.

Suve smokve su veoma zdrave i hranjive a malo je poznato da sadrže više kalcijuma od kravljeg mleka. Zbog velike količine bakra koju sadrži preporučuje se onima koji pate od anemije, jer bakar podstiče bolju proizvodnju crvenih krvnih zrnaca, a zbog koncentracije kalijuma reguliše krvni pritisak. Suve smokve su borac protiv osteoporoze i samo desetak ovih plodova dnevno preventivno utiče na gubitak koštanog tkiva. Usporava starenje, bori se protiv slobodnih radikala, bogata je antioksidansima, ubrzava metabolizam i još mnogo toga.

Ipak, oprez jer …

Sa konzumiranjem suvih smokava trebalo bi da budu oprezni dijabetičari ali i oni koji imaju problem sa gojaznošću jer suve smokve imaju čak pet puta više kalorija od sveže smokve.

Komentari
Loading...