Susam je lek za kožu

Susam (sesamum indicum) je jedan od najstarijih začina na svetu.

sesame 1627005 960 720

Susam je visoka, jednogodišnja biljka koja ima ovalne listove s belim ili ružičastim cvetovima. Plod su maune koje sadrže veliku količinu semena. Boja semena varira od bele do crne, a najkvalitetnije ulje se dobija iz belih semenki.

Jedan pogled na nutritivni sastav susama otkriva prepunu riznicu hranljivih sastojaka. Među nutrijentima se ističu dva jedinstvena spoja: susamin i susamolin. Ovi spojevi pripadaju grupi dijetalnih vlakana zvanih lignani, koji imaju svojstvo snižavanja holesterola i krvnog pritiska, te povećavaju nivo vitamina E.

Susamin takođe štiti jetru od oksidativnih oštećenja. Semenke su bogate belančevinama i sadrže sve esencijalne aminokiseline, a naročito su bogate metioninom. Sadrže 45-60 % ulja koje se cedi za upotrebu u kuhinji, a njegova vrednost je u tome da ulje unutar semenki predstavlja mešavinu estera glicerola s oleinskom i linolenskom kiselinom. Ulje sadrži vitamine A, B1, B6 i E. Susam se preporučuje uzimati uz hranu kao što su žitarice ili mahunarke kojima poboljšava aminokiselinski sastav.

Biljka susama tradicionalno se upotrebljava za lečenje raznih nečistoća na koži, a za unutrašnje lečenje kao laksativ i tonik. Listovi deluju adstrigentno, bogati su sluzavim sastojcima, te se rado upotrebljavaju u lečenju dečjih tegoba kao što su: kolera, dijareja/proliv, dizenterija, katar i tegobe s bešikom. Koren biljke se tradicionalno upotrebljava u lečenju astme i kašlja.

Antioksidativno delovanje susamova ulja možemo slobodno porediti s maslinovim uljem. Uvrštavanjem susamovog ulja u svakodnevnu upotrebu sprečavamo posledice autointoksikacije, uništavamo slobodne radikale, a ono je ujedno i antioksidant masnih kiselina.

Sprečavamo nastanak tvrde stolice, bakterije i gljivice u organizmu i na koži, razne kožne tegobe, podstiče rad kožnih hormona, te štiti kožu od sunčevih zraka, leči suvu i štiti osetljivu kožu, naročito kod pušača, jača prokrvljenost, smanjuje ožiljke…

Susamovo ulje odlično je za masažu, kod ukočenih zglobova, vrata, glavobolje i reume. Ovo ulje pomaže i u lečenju jetre, želuca i creva, bubrega ,slabog rasta kose, osteoporoze te karijesa. Semenke susama su dobar izvor vitamina E, pa se preporučuju dojiljama za jače lučenje mleka i deci u razvoju.

Seme susama višestruko je korisno za zdravlje, jača nerve, podstiče rad srčanog mišića, suzbija gnojenje i ekceme, stvara odbrambene materije protiv raka, uništava gljivice, te se upotrebljava u dijeti kod dijabetesa.

Recepti

Čaj od listova susama

U pola litre vode staviti dve supene kašike suvih listova. Vrućom vodom prelijemo bilje, poklopimo da odstoji pola sata i procedimo. Pijemo tokom dana umesto vode, nezaslađeno.

Protiv zatvora i konstipacije

Dve supene kašike semenki pomešamo s dve supene kašike meda i pojedemo. Uzimamo dva do tri puta tokom dana.

Protiv osteoporoze

Prepržimo dve do četiri supene kašike semenki i jedemo tokom dana pomešano s hranom.

PROČITAJTE VIŠE:

Komentari
Loading...