Surutka – lek sadašnjice i budućnosti

Surutka je tečnost koja nastaje pri proizvodnji sira i jogurta i u njoj ostaju najbolji i najvredniji sastojci mleka – kalijum, natrijum, magnezijum, fosfor, gvožđe, cink, bakar, kobalt, mangan, molibden, vitamini, vredni enzimi i aminokiseline.

Kako biste osetili maksimalan efekat ove dragocene tečnosti koju su naše prabake koristile kao lek, možete konzumirati do jedne litre surutke dnevno. Najbolje ju je piti ujutru na prazan stomak te uz doručak, ali učinak ćete osetiti i pijući je tokom dana kako biste se osvežili i vratili energiju.

Prirodni lek za jetru

Surutka pomaže kod raznih bolesti jetre: masna jetra, hepatitis, žutica, jetra oštećena alkoholom i nezdravom hranom, ciroza… Ovaj skromni napitak sadrži beta-laktoglobulin koji snabdeva organizam aminokiselinama zvanim BCAA koje pomažu kod uznapredovalih bolesti jetre te oboljelima od ciroze pomaže da žive duže i kvalitetnije.

Pomaže kod mršavljenja

Surutka sadrži puno belančevina koje povećavaju mišićnu masu i daju osećaj sitosti uz malu količinu kalorija. U 100 grama surutke nalazi se samo 26 kalorija. Budući da je siromašna mastima i kalorijama, a bogata važnim hranljivim materijama, ona je važan deo redukcijske dijete i korisna kod održavanja vitke linije. Belančevine u surutki takođe povećavaju nivo hormona koji umanjuju apetit i tako ublažuju osećaj gladi.

Rešava problem zatvora

Konzumiranje surutke podstiče probavu i rešava neprijatan osećaj nadutosti i zatvora. S obzirom na to da ima diuretička svojstva, pazite da ne preterate s konzumacijom (maksimalno litra surutke dnevno) jer može izazvati proliv. Ona sadrži mlečnu kiselinu koja smanjuje prekomeran broj gljivica i bakterija u crevima, a njen niski pH podstiče rad creva.

Smanjuje stres i osećaj umora

Takođe podstiče lučenje serotonina, hormona sreće, te tako smanjuje osećaj stresa i hroničnog umora. Sadrži i alfa-lactalbumin koji obiluje esencijalnom aminokiselinom triptofanom, koja je poznata po regulisanju sna i poboljšavanju raspoloženja.

Reguliše povišenu masnoću u krvi

Ovaj se napitak preporučuje ljudima koji imaju problema s povišenom masnoćom u krvi koju ne uspevaju kontrolisati lekovima i ishranom. Naime, surutka kod gotovo svih ljudi reguliše povišeni holesterol i trigliceride nakon nekoliko nedelja redovne konzumacije.

Pomaže u izgradnji mišićne mase

Surutka, i to ona u prahu, danas je možda najpopularnija među sportistima koji dragocena svojstva ovog zaboravljenog blaga obilno koriste za izgradnju mišićne mase, ali i za oporavljanje mišića nakon fizičkih napora.

Foto pixabay
Autor/Izvor kucnilekar
Komentari
Loading...