Surutka kao eliksir

U tekstu o osnovnim svojstvima hrane, govorili smo o tome da organoleptička svojstva često mogu da zavaraju i da većina nas ima naviku da, pre svega “jede očima”. Ukoliko malo promislimo o tome, moramo priznati da smo, često i svesni toga da mnoge stvari, koje su za nas čiste poslastice, nisu baš i najzdravije. Nećemo mnogo pogrešiti, ako to prihvatimo kao nepisano pravilo. Na našu žalost, lekoviti sastojci ili da tako kažemo korisni nutrijenti, često se kriju u na izlged i ukus bljutavoj hrani i piću.

images

Tako je i sa surutkom. To je tečnost koja nastaje prilikom pravljenja sira i u tom procesu smatra se nus proizvodom. Međutim, daleko od toga da je surutka nus proizvod sa stanovišta ishrane ljudi, naročito sportista.

Surutka-kao-eliksir

Koji je hemijski sastav surutke?
Ova tečnost obiluje biološki vrednim jedinjenjima i zbog toga je veoma interesantna i korisna. Surutka sadrži mnoge minerale, koji su našem telu veoma potrebni, a tu pre svega mislimo na kalcijum, bakar, gvožđe, cink, kobalt, mangan, molibden u tragovima i fosfate. Ovi minerali značajni su, jer objedinjuju metaboličke procese, doprinose da nema “zastoja i grešaka u programu ćelije” čime se čuva tonus ćelija. Pravilnim odvijanjem ovih procesa, značajno se samnjuje rizik od moždanog udara, visokog krvnog pritiska i sličnih poremećaja. Od šečera u surutci se nalazi kao najvažnija laktoza, koja je značajna naročito u ishrani dece. Proteini su svakako najznačajniji sastojci surutke. U njihov sastav ulaze mahom esencijalne aminokiseline, što ove proteine čini biološki vrednim. Više o tome pročitajte ovde. Proteini surutke blagotvorno deluju na karijes, probleme sa apetitom i u stanjima posle raznih medicinskih intervencija. Značajno utiču na nivo holesterola u krvi, a utiču pozitivno i na celokupan imuno sistem.

Zašto je surutka korisna za sportiste?
Imajući u vidu da je surutka tečnog agregatnog stanja iz toga sledi da gore navedeni sastojci surutke, veoma lako i brzo dospevaju do svih pora našeg organizma. To joj daje veliku vrednost, naočito kada je u pitanju organizam sportiste, iscrpljen fizičkim aktivnostima. Proteini surutke, posebno su pogodni za sportiste, jer doprinose formiranju mišićne mase. Sa druge strane, od surutke nije moguće dobiti masne naslage i ugojiti se, a opet, dobar je energetski izvor. Od čistog mleka duplo manje je kalorična. Proteini surutke na ovaj način pomažu da se oragnizam ne goji, a opet da i ne gladuje, jer itekako doprinose sitosti organizma. Osim što daju energiju, koja nastaje razgradnjom surutke, utiču i na lučenje hormona, koji utiče na apetit.

Koje vrste surutke postoje?
U svetu se surutka pije kao sveža, zaslađena šećerom ili sa dodacima voća i slično. Od vrste mleka, zavisi i sastav surutke, kao i ukus, koji je uglavnom blag, ali koju god da konzumiramo, korisna je. Danas je dosta popularna i surutka u prahu, proizvedena posebnim tehnološkim postupkom od odabranih surutki. Ona se dobro rastvara u toploj vodi i uglavnom je dobrog kvaliteta.

Da li se surutka može konzumirati u velikim količinama?
Može, većinski deo sastava je voda, ali ne treba preterati, jer prekomerno kozumiranje može izazvati probleme, kao što su dijareja.

Autor: Branislav Dimitrijević

Izvor: Savremeni sport.com

 

Komentari su zatvoreni..